Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Младежи от Варна и Италия се борят срещу радикализма
Автор: Пламена Николова 16:32 / 26.02.2020Коментари (0)1161
©
Илюстрация
Във времена на несигурност и заплаха, която идва отвсякъде, нарастващият брой на младежи, които се присъединяват към радикални групи и възгледи расте. Над 79% от европейците се наистина  уплашени от заплахата от радикализъм и тероризъм. Какво подтиква един човек да се впусне в участие в дейности, които са антисоциални, заплашват живота на хората и могат да имат фатален изход. Именно такива въпроси се обсъдиха по проект "Дигитална култура като средство за превенция от радикализъм на младежи в риск“, който предостави възможност на 20 младежи на възраст 16-28 години и двама лидери от България и Италия чрез неформално обучение в периода 01.12- 05.12.2019 г. в град Варна да придобият знания за дигитална култура и общуване, която да ги подпомогне в техния житейски и професионален път.  

Необходимата превантивна работа за борба с радикализма има за цел да се намали изолацията и чувството за нестабилност и неправда, което подтиква хората да се обвързват или извършват радикални действия. Проектът на двете партниращи организации Сдружение "Наш свят“ и Giovani per L'europa с продължителност 6 месеца (01.09.2019 – 29.02.2020 г.) по програма Еразъм + подобри компютърната грамотност, дигиталните умения и култура на младите хора, както и създаде умения за интеркултурно общуване с цел повишаване на тяхната социална и гражданска позиция по актуални съвременни проблеми като радикализма в обществото.  

Основната цел на проекта е да се апробира модел за повишаване на дигиталната култура на младежи с нисък жизнен стандарт и ограничени дигитални умения, склонни към рисково поведение, активни потребители или участници в социалните мрежи. Тези млади хора имат проблеми със социализацията и търсенето на житейска и професионална реализация. Те ползват предимно телефони поради липса на достъп и обучение по информатика и информационни технологии. Учат се един от друг. Ограничените им реални контакти искат да заменят с виртуални, но нямат знания и умения за търсене на информация и приятели в различните мрежи. Според проучвания такива младежи не могат да формират критично отношение към информацията, която достига до тях и са лесно манипулирани, често с послания, които те не могат добре да осмислят и преценят дали да ги следват.  

Обменът и дейностите по проекта във Варна повиши дигиталната грамотност на участниците, а груповите занимания промениха начина на мислене на младите хора в променящия се свят. Oбученията на тема "Дигитална култура и критично мислене" и "Създаване на уеб имидж и синхронизиране нивата на лично и професионално общуване посредством социалните мрежи“  завърши с разработването на собствен проект, за който получиха сертификат с национално признание. Участниците в проекта разгледаха също така типични казуси за прилагане на реално и виртуално насилие, психология на социалното влияние при практикуване на радикализма.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: