Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Младежи от Варна и Италия се борят срещу радикализма
Автор: Пламена Николова 16:32 / 26.02.2020Коментари (0)1143
©
Илюстрация
Във времена на несигурност и заплаха, която идва отвсякъде, нарастващият брой на младежи, които се присъединяват към радикални групи и възгледи расте. Над 79% от европейците се наистина  уплашени от заплахата от радикализъм и тероризъм. Какво подтиква един човек да се впусне в участие в дейности, които са антисоциални, заплашват живота на хората и могат да имат фатален изход. Именно такива въпроси се обсъдиха по проект "Дигитална култура като средство за превенция от радикализъм на младежи в риск“, който предостави възможност на 20 младежи на възраст 16-28 години и двама лидери от България и Италия чрез неформално обучение в периода 01.12- 05.12.2019 г. в град Варна да придобият знания за дигитална култура и общуване, която да ги подпомогне в техния житейски и професионален път.  

Необходимата превантивна работа за борба с радикализма има за цел да се намали изолацията и чувството за нестабилност и неправда, което подтиква хората да се обвързват или извършват радикални действия. Проектът на двете партниращи организации Сдружение "Наш свят“ и Giovani per L'europa с продължителност 6 месеца (01.09.2019 – 29.02.2020 г.) по програма Еразъм + подобри компютърната грамотност, дигиталните умения и култура на младите хора, както и създаде умения за интеркултурно общуване с цел повишаване на тяхната социална и гражданска позиция по актуални съвременни проблеми като радикализма в обществото.  

Основната цел на проекта е да се апробира модел за повишаване на дигиталната култура на младежи с нисък жизнен стандарт и ограничени дигитални умения, склонни към рисково поведение, активни потребители или участници в социалните мрежи. Тези млади хора имат проблеми със социализацията и търсенето на житейска и професионална реализация. Те ползват предимно телефони поради липса на достъп и обучение по информатика и информационни технологии. Учат се един от друг. Ограничените им реални контакти искат да заменят с виртуални, но нямат знания и умения за търсене на информация и приятели в различните мрежи. Според проучвания такива младежи не могат да формират критично отношение към информацията, която достига до тях и са лесно манипулирани, често с послания, които те не могат добре да осмислят и преценят дали да ги следват.  

Обменът и дейностите по проекта във Варна повиши дигиталната грамотност на участниците, а груповите занимания промениха начина на мислене на младите хора в променящия се свят. Oбученията на тема "Дигитална култура и критично мислене" и "Създаване на уеб имидж и синхронизиране нивата на лично и професионално общуване посредством социалните мрежи“  завърши с разработването на собствен проект, за който получиха сертификат с национално признание. Участниците в проекта разгледаха също така типични казуси за прилагане на реално и виртуално насилие, психология на социалното влияние при практикуване на радикализма.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: