Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Млади архитекти от ВСУ "Черноризец Храбър" представиха впечатляващи проекти
Автор: Пламена Николова 11:37 / 16.04.2021Коментари (0)1527
©
С три пълни шестици приключи защитата на дипломните проекти на студентите от Випуск 2021 на специалност “Архитектура" във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър". Държавната изпитна комисия, председателствана от чл.-кор. проф. д.арх.н. арх. Атанас Ковачев - ръководител на катедра “Архитектура и урбанистика" на университета,  отличи с най-високата оценка проектите на дипломантите Десислава Димитрова, Чавдар Бакърджиев и Денислав Ангелов.

Сред членовете на журито бяха председателите на регионалните колегии на Съюза на архитектите във Варна - арх. Николай Рачински и на Камарата на архитектите - регионална колегия Варна - арх. Марин Велчев, както и преподавателите проф. д-р арх. Александър Слаев и доц. д-р арх. Пламен Петров.

Проект за създаване на Център за цифрови иновации, специализиран в областта на изкуствения интелект представи дипломантът Десислава Димитрова. Архитектурното решение формулира нов обем на мястото на доскоро съществуваща стоманобетонна конструкция в изцяло нова сграда. Дипломната работа се разгръща върху реален терен под Франгенското плато във Варна. Десислава предлага впечатляващо решение за Иновационния център - с красива и функционална фасада. Специален акцент в нея е плетеница от стилизирани невронни мрежи, с които дипломантът прави препратка както към изкуствения интелект, така и към изкуството, науката, бизнеса и технологиите. Проектът съчетава богатство от работни и образователни пространства със зони за рекреация. Журито оцени не само предложените форми, но и ефектния образ на сградите. 

Дипломен проект, представящ най-сложния вид обществени сгради - за здравеопазване, представи дипломантът Денислав Ангелов. Той презентира дентална клиника, в която са съобразени всички изисквания и медицински стандарти, а заедно с това присъстват изчистени, елегантни и модерни съвременни форми и обеми на сградите. “Фасадата е като дантела, в която екстериора и интериора взаимно се допълват", бе коментарът от гостите на публичната защита. Научни ръководители на двата отличени проекта са д-р арх. Радост Райновска и ас. арх. Боряна Ножарова.

Третата пълна шестица бе за архитектурното решение на жилищен комплекс, предложен от Чавдар Бакърджиев. Проектът е върху терен в местност “Боровец Юг" и е част от предвиденото в Общия устройствен план на Варна разширяване на южната част на града с жилищни територии. (Видео презентация https://youtu.be/wy5Px7AobeY)

Стремежът на катедра “Архитектура и урбанистика" е дипломантите да работят върху реални терени и ситуации. Така в рамките на дипломните си проекти те правят изследвания и анализи на прилежащата територия, на съществуващите сгради, на транспортната достъпност, ценността на средата, съобразяват проектите си с розата на ветровете, със слънцестоенето и засенчването, разказа доц. д-р арх. Жечка Илиева - зам.-декан на Архитектурния факултет на ВСУ “Черноризец Храбър".

Дипломантите натрупаха подобен опит още по време на студентските си години във ВСУ “Черноризец Храбър". Те участваха в проучването на територията на квартала за творчески индустрии “Таляна" във Варна, като дадоха предложения как да функционират улиците, за да се върне животът в тях и да се припознаят отново като място за срещи и преживявания.

Архитектурният факултет на Варненския свободен университет е единственият в Североизточна България, който предлага обучение по "Архитектура" и "Строителство на сгради и съоръжения". През 2022 г. ще се отбележат 20 години от първия випуск на специалност "Архитектура", а тази година инженерните специалности празнуват 25 години впечатляващо присъствие във ВСУ "Черноризец Храбър".

Днес е дипломната защита на проектите на студентите от специалностите “Интериорен дизайн" и “Графичен дизайн".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: