Млади автори в "двубой" - Арт група СХМЕА vs Арт група TRASH

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:48 / 10.03.2020
1185
Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна, представя от 11 до 30 март две арт групи от студенти и наскоро завършили Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" артисти с художествени ръководители проф. Валери Чакалов, проф. Димитър Чолаков, доц. Ростислава Тодорова и други. Под името "Арт група СХМЕА vs Арт група TRASH" младите автори ще срещнат своите творчески концепции.

За тях проф. Валери Чакалов споделя: "И двете групи представят студентската общност от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" в специалността "Педагогика на обучението по визуални изкуства - Графика и графична комуникация" към катедра визуални изкуства. "Схмеа" е първата група, те приключиха своето формално обучение като студенти в университета и вече са свободни артисти, докато "Траш" е новосъздадена група от средата на студентската общност, която в момента се обучава. Първата група вече е гостувала в Градската галерия на Варна и е позната на публиката в морския град. Сега идеята на инициатора на този формат - Борис Иванов, е да се създаде един визуален двубой, който черпи енергия от традициите още от Ренесансово време – от творческите сблъсъци на Леонардо и Микеланджело във Флоренция, на Тициан и Тинторето във Венеция, а в по-ново време на Пикасо, Матис и Модилиани. В този смисъл провокацията е инспирирана от това благородно съперничество между младите творци - съперничество не толкова в комерсиален, колкото в духовен план. Във Варна ще видим обща експозиция на двете групи, която включва основно живопис, графика и скулптура. Задачата на публиката ще бъде да прецени позициите на двете млади арт групи в двубоя".

Самите участници в срещата на арт силите представят духа на състезанието си така: "Цикълът се върти, на мястото на едни идват други, но мястото не се дава без бой, съперничество и/или  приятелство. Учиш се от едни признати майстори, но как продължаваш и като останеш сам... Арт група "Схмеа" (срещу) арт група "Траш". Всичко е в духа на добри взаимоотношения, приятелство и подкрепа и на двете страни, и естествено има си и хъс от това да покажеш най-доброто от себе си."

Изложбата "Арт група СХМЕА VS Арт група TRASH" ще бъде експонирана в Зала 5. в Градската художествена галерия - Варна в периода от 11 до 30 март 2020 в работното време на Галерията – 10-17 ч. от вторник до неделя.

АРТ ГРУПА "СХМЕА" включва Мая Николова, Иван Петков, Йоана Стоянова, Борис Иванов и Елин Георгиев са арт група, колеги и приятели, завършили Шуменския университет "Епископ Константин Преславски",  магистри по специалност "Педагогика на обучението по визуални изкуства - Графика и графична комуникация" при проф. Валери Чакалов. Имат над 20 общи изложби в страната и чужбина, участвали са в изложба "Графика" - Констанца, Румъния, 2015 г., "Art exebition" – Едирне, Турция, 2015 г., Румъния, "Art transfer" - Сърбия, Белград, 2015 г., "1st International Mail Art Biennal" – Tekirdake, Турция, 2016 г., Триенале за графика – Крайова, Румъния, 2016 г., изложба в Санкт Петербург, Русия - "Поетическая графика", 2016 г. и др. Самостоятелни изложби: "Няма такава изложба" в Художествена галерия "Елена Карамихайлова" – Шумен, 2016 г., "Културен ексхибиционизъм" в Градска художествена галерия – Варна, 2018 г. Винаги заедно, дори и в последния момент!

АРТ ГРУПА "ТРАШ" включва Ивелина Василева, Антоанелия Хубан, Андриян Ангелов, студенти в ШУ "Епископ Константин Преславски", специалност "Педагогика на обучението по изобразително изкуство". Озовали се по едно и също време в ателието по графика на университета, почувствали, че ги е прегърнала една и съща Муза, огледали се и забелязали отпадъците (Траш) от предшестваща работа на колеги от други курсове и ги осеяла обща мисъл: "Да ги превърнем в изкуство!" Така сътворили първата си обща графика. Това е началото, последвали изложби през 2018 г. в Букурещ, 2019 г. – в Одрин, Турция, 2019 г. - в Констанца, Румъния, и през декември 2019 г. в Градска Художествена галерия - Варна... и през ум не им минава да спрат дотук.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 11 до 30 март 2020.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).