Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Млади художници от Варна с изложба в Хуманитарната гимназия
Автор: Пламена Николова 10:03 / 03.11.2020Коментари (0)2429
Изложба с творби от пленер по рисуване на архитектурни ценности, проведен в творческия квартал на Варна, се откри в морския град. 

Откриването се състоя в края на октомври в рамките на проекта Пленер-конкурс "Архитектурното наследство на Таляна". Целта на организаторите от Сдружение с нестопанска цел "Таляна" е да се насочи вниманието към сградите, които днес определяме като културни ценности. И тъй като концентрацията на недвижимо културно наследство в Стара Варна е най-висока на територията на творческия квартал "Таляна", пленерът, който едноименното сдружение организира, се провежда точно в тази част на града. Той се реализира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Фонд "Култура" на Община Варна и дарители. Партньори са Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "К. Преславски", Камара на архитектите в България - Регионална колегия Варна, Съюз на архитектите в България – Дружество Варна и др. 

Творбите на учениците са подредени в изложбеното пространство във фоайето на СУ за ХНИ "К. Преславски" (ул. Атанас Георгиев № 20). Ще могат да бъдат разгледани до 13 ноември въпреки извънредната епидемична обстановка и неприсъствено обучение на гимназиалния курс. Охраната допуска до изложбата всички желаещи да я посетят граждани при станалите вече стандартни изисквания – да се носи маска и да се спазва дистанция. 

Всички млади художници, които участваха в пленера през септември, се обучават в профил "Изобразително изкуство" в СУ за ХНИ "К. Преславски". От същото училище бяха и част от младежите, чиято задача беше да разказват на интересуващите се минувачи интересни факти от историята на сградите – презентаторите на архитектурното наследство на "Таляна". Те раздаваха и дипляни с информация за обектите, които художниците рисуваха. По-голяма част от презентаторите се обучават в профил "История и цивилизации" в СУ за ХНИ "К. Преславски", но се включиха възпитаници и на още две варненски училища – IV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри" с преподаване на френски и ЧСУ с преподаване на руски "Ю. Гагарин". Така участниците в инициативата през 2020 г. бяха общо 20 – 12 художници и 8 презентатори на архитектурното наследство.

Първият ден беше подготвителен и включваше лекция на краеведа Християн Облаков под формата на пешеходна обиколка в "Таляна". Наскоро навършил трийсет години, Християн Облаков вече е автор на няколко книги за видни варненски архитекти, плод на изследователската му страст на краевед, съчетана с любовта му към архитектурата. Той самият също е възпитаник на СУ за ХНИ "К. Преславски".  

Увлекателния разказ на Християн Облаков допълваше водещият преподавател на пленера – арх. Белин Моллов, който насочваше вниманието на учениците към характерното за архитектурните стилове. Освен архитект и урбанист, Белин Моллов е и художник. Той рисува предимно архитектурно наследство и има множество самостоятелни изложби в страната и чужбина. Целта на арх. Моллов беше в свободна комуникация с пленеристите да надгради солидната основа, която учителите по изобразително изкуство в СУ за ХНИ "К. Преславски" им дават; да фокусира вниманието им върху изобразяването на архитектурни ценности с различни техники. Той изтъкна и колко важно е опазването на архитектурното наследство за идентичността на всеки град, за развитието на културен туризъм.

През следващите дни на пленера младите художници, разположени със своите стативи на няколко локации в "Таляна", внесоха оживление и допринесоха за артистичната атмосфера по улиците на творческия квартал на Варна. Като асистенти на водещия преподавател се включиха учителките по изобразително изкуство Калия Йорданова-Братанова, Мартина Едрова и Джулиана Вълчева.

На събитието освен ученици и родители присъстваха директорът на училището Емил Груев, учителите по изобразително изкуство, съдействали за реализацията на проекта. Сред поканените бяха съмишленици и дарители, за чиито принос и щедрост организаторите благодариха. Арх. Явор Панев и Биляна Раева – представители на Сдружение "Таляна", разказаха накратко за целите на организацията и по какви други проекти се работи. Водещият преподавател арх. Белин Моллов нямаше възможност да пътува за откриването, но изпрати подарък за училището – своя акварелна творба. Изобразеният на нея архитектурен обект – дворецът в Евксиноград, освен красив, е и исторически значим за Варна, свързан с придобиването на града на статут на морска столица. Водеща на награждаването и тази година беше Веселина Скопчанова, отличена като най-добър презентатор по време на първия пленер миналата година. 

Журито беше в състав Калия Йорданова-Братанова, художник и учител по изобразително изкуство с дългогодишен опит, Доротея Павлова – изкуствовед и уредник в ГХГ "Борис Георгиев" – Варна, доц. д-р арх. Жечка Илиева, преподавател по опазване на културното наследство във Варнески свободен университет "Черноризец Храбър". 

Първа награда журито присъди на Ирина Маркова за моливна рисунка на Арабската сладкарница. В сградата, която много варненци наричат така, днес няма сладкарница – имало е обаче през годините на късния социализъм и е останала в спомените оттогава по този начин. Построена е през 1906 г. за египетския търговец Абут Халбуни, разказва Християн Облаков. Отличава с характерния си стил, включващ мавритански арки, каменни колони, флорални мотиви. На второ място беше класирано произведението на Елена Димитрова, която изобрази със смесена техника гранд хотел "Лондон", също с богата фасадна декорация. Трета награди получи Надя Петкова за акварела си "Антикварният магазин". Отличените на първите три места получиха ваучери, които да използват в специализиран магазин за художествени материали. А освен ваучер Надя получи също и награда от собственика на изобразения от нея антикварен магазин. Той се намира на ул. Дръзки, в красива каменна сграда, построена още преди Освобождението. (Подобна награда получи и другата участничка в пленера, която избра да нарисува антикварния магазин – Станислава Донкова.) 

На откриването на изложбата бяха отличени още: в категория "Живопис" –  Слав Кафеджиев за "Доходното здание Ж.Ф.", който получи каталог на Градската художествена галерия "Б. Георгиев"; в категория "Градски пейзаж" – Велислава Тодорова за акварела ѝ "След дъжда". В категория "Архитектурен ансамбъл" наградата отиде при Неделчо Колев за сградата на някогашната Българска търговска банка и съседното здание с богата необарокова декорация. За умелото пресъздаване на фасадната декорация с акварел Неделчо получи и допълнителна награда от производителя на материали, с които е реставриран ансамбълът. (Тези две сгради са сред най-добрите примери за възстановяване на културно наследство в Стара Варна). В категория "Масло" бяха отличени Десислава Михайлова (за сградата на някогашния хотел "България", където днес се помещава ресторант) и отново Неделчо Колев, който успя да създаде втора творба в рамките на пленера – "Хостел Мусала". В категория "Акварел" награда беше връчена отново на Ирина Маркова, която в рамките на пленера успя да нарисува още един архитектурен обект – къщата на Сава Китринопуло, гръцки търговец, живял и развивал дейност на днешната ул. Дръзки. Това е една от забележителните сецесионови сгради на Стара Варна, която, за съжаление, се руши.                                                                                                                                                     

Останалите участници получиха поощрителни награди за любознателността си и старанието, което проявиха. Всички млади художници и презентатори се зарадваха на книга с автор Християн Облаков за видния варненски архитект Дабко Дабков. Освен вълнуващ разказ за живота и приноса на архитекта за развитието на градската среда на Варна изданието съдържа и множество ценни фотографии. Учениците получиха и книга, предоставена от издателство "Българска история" – "Срещи с Бесарабия", тъй като изложбата се откри в навечерието на деня, определен за празник на бесарабските българи – 29 октомври.  

На финала пленеристите ги очакваше още една изненада. В творческия квартал "Таляна" има множество ресторанти, сладкарници, кафета – уютни местенца със своя си, характерна атмосфера, където човек би могъл да се оттаде на кулинарни изкушения или да се отбие за малко за кафе или фреш. (По време на пленера един от ресторантите, разположен близо до локациите, на които се рисуваше, осигуряваше ежедневно закуски за участниците.) Всички заведения в "Таляна", към които се обърнахме, с готовност приеха предложението ни да поощрят младите таланти с ваучер за посещение при тях като допълнителна награда. Собствениците и служителите им не бяха останали безразлични към пленера – както минувачите, така и те проявиха интерес към творбите и разказите на учениците през септември. Бяха се запознали вече с някои от тях.

И така младите художници и презентатори се изненадаха приятно, че ще имат още един повод да посетят заедно квартала – за да използват получените ваучери за почерпка и отново да се разходят сред архитектурното наследство на "Таляна". А може би и за да си набележат обекти за рисуване през следващото издание на пленера догодина.  









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: