Млади учени от Варна пробиват с иновативни проекти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:43 / 14.02.2017
3058
Бивши и настоящи ученици от
МГ " Д-р П. Берон":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Ученици от Варна разработиха проект, който позволява управление на земеделски обработваеми площи, цветни градини и декоративни растения в закрити помещения. На практика това означава, че можем да се грижим през телефона си за растенията вкъщи, докато сме на почивка.

Автори на проекта "Интелигентно земеделие" са двама 11-класници от Математическата гимназия - Иван Иванов и Василен Цветков. Неотдавна високотехнологичната им разработка бе отличена с награда от Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) в Брюксел. Там младите варненски учени успяха да се срещнат и с европейския комисар по наука и иновации Карлос Моедас, разкри Иван пред Дарик.

Работата по "Интелигентно земеделие" отнема на двамата ученици около година. В момента младите иноватори насочват усилията си към превръщане на проекта в реален пазарен продукт, чиято цел ще е улесняване на процеса на поливане и подобряване качеството на градините.

Това обаче не е единственият пожънал успех проект на ученици от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон". Преди няколко години възпитаникът на гимназиятаХристо Стайков създаде устройство, което регистрира неравностите по пътя. Кутията със сензори, монтирана в автомобил, класифицира уличните дупки според големината им в степен от 1 до 8.

След това Стайков проби в САЩ с Ipod приложение, което показва връзката между математиката и картините на Мориц Ешер - холандски художник, известен с равнинните изображения на невъзможни в триизмерното пространство фигури. Мултимедийният продукт вече се ползва в редица американски училища. А днес Христо е студент в американския университет в Йейл.

Преди няколко години друг ученик от МГ - Димитър Мирчев, разработи приложение за мобилни телефони, с което варненци могат да следят в реално време автобусния трафик във Варна. VarnaBus бе достъпен за безплатно теглене.

Така описва работата на своите възпитаници Елеонора Павлова. Тя е научен ръководител на млади таланти от 9-и до 12-и клас, основно момчета. Работят по различни проекти, но са като един екип, споделя преподавателят по информационни технологии.

В момента младите учени от Математическата гимназия разработват няколко проекта, сред които приложение за мобилни телефони, следящо здравето на потребителя. На база събраните данни от ежедневната дейност, приложението ще предоставя идеи на потребителя как най-добре да организира времето и подобрява здравето си.

Мобилните технологии са доста важна част от живота ни. Навлизайки все повече и повече, могат да подобрят много ежедневието ни, смята младият иноватор Иван Иванов.

Математиката пък е изключително важна, тъй като създава у учениците последователен и аналитичен начин на мислене, споделя менторът на младите учени Елеонора Павлова.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).