Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Много варненци не искат електрически тротинетки в Морската градина
Автор: Екип Varna24.bg 09:30 / 19.08.2022Коментари (10)4835
©
С оглед на зачестяващите инциденти с участието на водачи на електрически тротинетки в паркове и по пътищата във Варненско, общински съветници от групата на "БСП Коалиция за България" поискаха забрана за тяхното движение в паркове и пешеходни зони, в случай че няма велоалеи или ленти за движение на индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС).

Едно от местата с концентрация на инциденти и нарушения от страна на водачите на електрически тротинетки е Морската градина. Много граждани изразиха притеснението си от движението на тротинетки там и апелираха за тяхното ограничаване.

"Ще сме много по-спокойни, докато се разхождаме. Просто карат много бързо", каза варненка, която разхождаше своето дете в Морската градина, предаде БНР. Майка на новородено пък сподели, че преди време човек с електрическа тротинетка е връхлетял с висока скорост въхру бебешката количка. За щастие, жената и детето са се отървали само с уплаха.

"Аз подкрепям идеята да бъдат забранени електрическите тротинетки в Морската градина, както и на други места в града. Най-опасни са децата и тийнейджърите, които управляват тези превозни средства, защото явно не знаят правилата", коментира друга варненка.

"Ако водачите на електрически тротинетки спазват дистанция и карат със съобразена скорост, няма да са толкова нежелани от хората в парковете", заяви жена, която също често разхожда детето си в Морската градина.

Гражданин, който управлява електрическа тротинетка също подкрепи налагането на евентуални мерки, но заяви, че в града няма достатъчно велоалеи и места, на които да се движат тротинетките. 

Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, електрическите тротинетки са удобно средство за придвижване, но щом водачите не спазват правилата трябва да се наложат ограничения.

"Имаше един показателен пример с човека, който управляваше тротинетка със 120 км./час на магистралата. Има и много примери за ударени деца по паркове и алеи. Това не се случва заради тротинетката като превозно средство, а заради тези, които я управляват и вярват, че имат само права без задължения. Така че, щом не можем да разчитаме на съвестта на водачите на тротинетки, трябва да се въведат мерки", коментира експерта.

Тя припомни, че електрическите тротинетки могат да се движат на пътното платно стига да спазват Закона за движение по пътищата.

"Мисля, че трябва и самите те да решат какви са - дали са участници в движението или са пешеходци. А пешеходците са не по-малко уязвими при сблъсъка си с електрически тротинетки. Чувам, че някои обясняват как се борели за правата на водачите на тротинетки, но хайде да започнем да борим малко и за правата на всички останали участници в движението", каза още Диана Русинова и напомни, че на пътя всички сме равни и най-важното е да стигнем живи и здрави там накъдето сме тръгнали.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.08.2022 г.
0
 
 
Забраните не решават нищо..То е забранена употребата на алкохол и наркотици при шофиране ама там са в пъти повече и нещастните случаи.Към тези с децата, не сте ли по притеснени от разпостранението на райския газ наркотичните вещества, които се употребяват от децата, включително и в морската градина?
Aнонимен
на 20.08.2022 г.
0
 
 
Електрическите тротинетки са много по- опасни от колелетата
Aнонимен
на 20.08.2022 г.
0
 
 
Тротинетките са превозни средства. Защо трябва да ги търпим на пешеходна зона, още повече, че някои развиват висока скорост и са опасни за деца и възрастни хора, които се движат трудно?!
Aнонимен
на 20.08.2022 г.
0
 
 
А в морската градина трябва абсолютна забрана на МПС освен тези които обслужват градината а тези които имат отношение ноти там да има бариера и с някаква карта или пропуск да влизат с колите си до имота си чудя се ,ащо още тези общинари всеки път клинчат и не решават този проблем с колите в морската и крайбрежната алея.
Aнонимен
на 20.08.2022 г.
0
 
 
Велоалеите трябва по правило да са на шосето най вдясно а ако са на тротоар да са или най вляво или най вдясно на тротоара
Aнонимен
на 20.08.2022 г.
0
 
 
И правилно тротинетките са бързи те са само за в града даже и на велоалеите нямат работа а на платното вдясно.а на предния коментар за пешеходците върху велоалеите ще се движат хората защото бордюрът почти липсва да не говорим че са неправилно поставени на повечето места и освен това защо нямаше общ.обсъждане когато ги правеха за да кажат хората къде да ги направят за да не пречат и още нещо много често колелета се движат върху тротоарите и никой не казва дума аз самия трябва да се разправям с такива идиоти които нарочно се движат там без да има велоалея разберете ме ясно не съм против тези превозни средства но трябват ясни правила и да се следи зорко за спазването им и да има санкции за нарушителите защото всеки си кара все едно на селския път в селото си.
Aнонимен
на 20.08.2022 г.
0
 
 
А кога пешеходците ще спрат да ходят по велоалеите?!? Община Варна преди да поставя забрани да направи необходимото, за да могат хората с колела и тротинетки да имат как да се придвижват.
Aнонимен
на 19.08.2022 г.
0
 
 
Малкото метри пешеходна зона в центъра на Варна са превзети от непрекъснато нарастващ брой електрически тротонетки и велосипеди.Това вече е най- опасната зона за пешеходци и дечица с колеленца. Непрекъснато се оглеждаме от коя страна ще ни блъснат. Това не може да е правилно. Става все по- опасно. Общинари, побързайте с някаква Наредба за места с пълна забрана и за места с урегулирано движение.
Aнонимен
на 19.08.2022 г.
-1
 
 
Трябва да бъдат забранени в Морската Градина Тротинетките.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: