Модел за зелен туризъм в архитектурна сграда ще бъде приложен във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:53 / 18.12.2018
1769
Сградата с архитектурна стойност, построена през 1905 г. и понастоящем административен офис на Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО), нахождаща се на ул. "Преслав“ ще бъде обновена и превърната в енергийно–ефективна сграда  със средства по Съвместна оперативна програма "Черноморски басейн 2014-2020“. Това стана ясно по време на работна среща, организирана от АБЧО  в Областна администрация Варна.

Със срещата бе даден старт на европейския проект "GreeTHIS: Зеленият туризъм и културното наследство – като предпоставка за развитие на Черноморския регион“, в който АБЧО е водещ партньор заедно с още 5 организации, агенции и общини от Гърция, Румъния, Украйна, Молдоова и Грузия.

По проекта са отпуснати средства за прилагане на специфични мерки за енергийна ефективност, вкл. използване на ВЕИ, като водещо е запазването на архитектурната визия на сградата и превръщането й в демонстрационен обект за предоставяне на туристическа информация, свързана с културно-историческото наследство и развитие на гр. Варна. Сградата се намира в историческата част на гр. Варна в непосредствена близост до основните комуникационни артерии – жп гара, морска гара, откъдето преминава голяма част основния туристически поток към и от града. Затова сградата е заложена като пилотна по проекта и  благодарение да доброто сътрудничество между АБЧО и Областна администрация Варна, собственик на сградата, ще се реализира този модел на зелен туризъм и енергийна ефективност в сграда с архитектурна стойност.

Заедно с това в рамките на трансграничния проект ще бъдат разработени високотехнологични дигитални продукти с туристическа насоченост и свързани с културното наследство, като: Пътна карта за културен туризъм и зелени възможности, която ще включва онлайн каталог на продукти, доставчици, иновативни технологии за ЕЕ и опазване на климата; Виртуален гид със списък на обекти на културното наследство в защитени зелени територии на Черноморския регион; Интерактивна игра, насочена към младите хора за опознаване на исторически факти, обекти и забелжителност. Ще бъдат направени енергийни одити на три пилотни сгради във всяка от държавите-партньори по проекта, за които ще се търси финансиране. 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).