Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Момичетата във Варна по-често посягат към амфетамини
Автор: Екип Varna24.bg 08:34 / 07.02.2017Коментари (1)1124
© Varna24.bg
Момичетата по-често посягат към амфетамини, докато момчетата предпочитат марихуана. Заключението е от съвместно изследване на общинската дирекция "Превенции" и клиниката по токсикология във Варна. 

Момичетата са по-склонни да експериментират, затова предпочитат амфетамините, отбеляза в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море" "Утро в нашия град" д-р Борислав Станчев, гл. експерт "Превенции" в община Варна. Той разказа за случай на 11-годишно момиче, което е посегнало към амфетамини. "То е родено и отгледано от майка, зависима от наркотици. Според мен ще се сблъскваме все по-често с подобни случаи, защото нашите стари пациенти отпреди 15 години вече са родители и те отглеждат децата си в една проблемна и доста рискова среда. Този феномен е познат вече в Западна Европа и САЩ, ние тепърва се сблъскваме с него. 

Това поражда стрес, тъй като до този момент нямаме необходимия опит нито като професионалисти, нито като институции, нито като нормативна уредба, за да работим с деца в толкова ранна възраст, които употребяват твърди наркотици", отбеляза д-р Борислав Станчев. Той допълни, че международната практика е такива деца да се извеждат от рисковата среда и да се настаняват при обучени приемни семейства, но до момента в България няма такива с нужната подготовка.

Д-р Борислав Станчев уточни, че пикът в употребата на наркотици сред младите хора обикновено е във възраст между 18 и 35 години. В 85 до 90 % от случаите посягат към марихуана, следват амфетамини и метаамфетамини, кокаинът е на трето място заради по-високата си цена. Високи нива по 3-5% в различните възрастови групи има употребата на екстази. Много по-малко в сравнение с предходни години са младите хора, посегнали към хероин. Въпреки това д-р Борислав Станчев алармира, че това е едно латентно състояние. 

"Имаме голямо притеснение, че покрай амфетамини или метаамфетамини, екстази и марихуана може да настъпи ренесанс на употребата на хероин, защото за експериментиращото поведение е характерно това не да останеш само на едно вещество, а да се разходиш по различния спектър от вещества. Това е много опасно, защото човек може да стане зависим от хероина за много кратък период - в рамките от 30 до 50 дни", уточни той.

Коментарите на д-р Борислав Станчев са по повод проучване на Световната здравна организация, според което българските младежи са на челните места по употреба на алкохол, цигари и наркотици. "За хлапетата е типично да експериментират с различно поведение. От една страна търсят нови усещания и вълнения, от друга страна те тестват и границите. Когато няма кой да постави граници, в един момент нещата могат да излязат извън контрол. Това виждаме в момента. Този контрол започва от семейството, след това минава през институции, през обществото и това поражда усещането за самоконтрол в младите хора, а от там и за зачитане на закона. В момента този самоконтрол при тийнейджърите не се изгражда и когато станат на възраст 18-25 години, вече виждаме и зависимите поведения, виждаме и сериозните правонарушения. Специално в България се намесва още един фактор и това е бедността.Тогава нещата стават изключително трудни. Тийнейджърите не са стимулирани да учат и да търсят добра работа, защото знаят, че при всички случаи ще получават ниско заплащане. Губи се всяко очакване за позитивно бъдеще. Закотвянето тук и сега означава много алкохол, наркотици и секс", коментира експертът от общинската дирекция "Превенции".

През 2016-а 135 са възпитателните дела срещу 156 малолетни и непълнолетни. Цифрата е малко по-висока спрямо 2015 година. Най-висок по традиция е делът на кражбите, следват притежанието на наркотици и телесните повреди. "Важно за нас е, че няма тежки престъпления срещу личността като блудство, изнасилване, опити за убийство и убийство. През 2016-а има намаление на броя на кражбите, но случаите на притежание на наркотици са двойно повече", каза още д-р Борислав Станчев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Явно за момиченцата е по-важно да се правят на интересни и големи, за съжаление, от много малки започват.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: