Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Монтираха нов асансьор в МБАЛ "Св. Анна", ще градят параклис
Автор: Пламена Николова 16:08 / 22.03.2019Коментари (0)3892
Нов асансьор вече е монтиран в сградата с бръшляна на МБАЛ "Св. Анна". Там се прави основен ремонт във фоайето, подменен е и парапетът след злощастния инцидент с малкото дете. Предстои подмяната на товарния асансьор в сградата, както и изграждането на параклис в двора на варненския "Пирогов". Извършва се ремонт на отделението по неврохирургия. Това са само част от добрите новини , които сподели за Varna24.bg изпълнителният директор на МБАЛ “Света Анна - Варна" д-р Красимир Петров, като не подмина и проблемите. 

"Проблемите в Окръжна болница не са кой знае колко по-различни от тези в цялата страна. Те са по отношение на самата законова база, с която сме длъжни да работим. Факт е, че болницата е търговско дружество, което е на пълна самоиздръжка и това е предпоставка за проблеми като дефицит на кадри, относително ниско и неадекватно заплащане и силна зависимост от заработката на месец. Това, което отличава МБАЛ "Св. Анна" от останалите болници, е че тя приема цялата хирургична спешност не само от Варна, но и от останали населени места. Всички травми, всички катастрофи, идват тук. Това означава, че ние трябва да имаме непрекъсната готовност за реакция, изискваща наличието на екипи от всички специалности. 

Това означава, че ние трябва да поддържаме огромен персонал. В момента числеността на работещите в здравното заведение е около 1150 човека. Те са необходими, защото става дума за денонощни дежурства. По това ние се различаваме от много други болници, които могат да си позволят лукса, макар че са задължени да оказват спешна помощ, но тъй като нямат разрешително за всички специалности, да работят само в работно време, после да оставят по няколко дежурни. При нас всяка вечер дежурят около 200 човека, които са на разположение. В същото време ние сме на същите условия като другите болници, т.е. зависим само от заработката.

За да поддържаме такъв екип би трябвало да има допълнителни преференции, които да осигуряват съществуването на толкова голям екип.

В наше време вече никой не иска да работи за малко пари. Затова споделям протеста на медицинските сестри, доколко остава въпрос за колеги. Сестрите в нашата болница са най-натоварените в целия град. Става дума за тежък, непривлекателен труд, който е много трудно да бъде остойностен адекватно, заслужават по-високо възнаграждение. Но ние зависим от заработката на болницата, броя на пациентите по клинични пътеки и това, което привеждат от касата.

От няколко години започнахме да даваме допълнителни средства към основните заплати, за да задържим кадрите. За февруари средната брутна заплата при нас е 1130 лв., изглеждат не малко, но тук влизат извънреден труд и дежурства, което значи, че са изкарани с много труд.

Не е тайна, че при нас идват неосигурени пациенти, на които отказват хоспитализация в други болници. Загубите от тях са между 50 000 и 100 000 лв. на месец.

Има механизъм, по който плащат от социалното министерство, но те не покриват тези загуби", сподели д-р Петров. Той не скри, че е притеснен от инцидентите с асансьора и с детенцето, което падна от стълбището  стария блок.

"Тези инциденти поставиха отпечатък върху болницата. Да, направихме и много хубави неща. Явно трябва да им даваме гласност. Ремонтирани са 18, в момента се ремонтира 19-то от общо 26 отделения на болницата. След завършването на неврохирургия ще остане ремонт само на оперативно отделение. Всички други са приведени във вид, който е на европейско ниво.

За последната година общината и държавата са дали над 1,2 млн.лв. като помощ. С помощта на Община Варна са ремонтирани АГ отделение и неонатология, а с помощта на държавата ремонтираме неврохирургия. Доплатили сме за АК около 50 000 собствени средства. Все още не са завършени финансовите анализи за неврохирургия и там ще се наложи доплащане. Срещаме разбиране от МЗ и от Община Варна. Но тук дълго време не се е правило нищо, не е имало ясен план за стратегията на болницата и това налага сега спешно да се действа. Завърши ремонта на коридора на сградата с бръшляна, бяха подменени парапетите, подновено стълбището със смяна на облицовката и дограмата. Беше сменен злополучния асансьор. Сега предстои смяна на товарния асансьор и до 5 април ще е готов.

Това, което се прави в момент от понеделник е новият режим на движение за автомобилите, които влизат в двора и ще бъде отворен новия вход откъм бул. "Цар Освободител“. Цените са фиксирани за престоя, 2 лв. за 4 часа, смятам че е реална цена и има преференциален режим за инвалидите. Посетителите на спешния център продължават да не заплащат престоя си с автомобил, когато предоставят документ. Общо паркоместата в болницата са около 140, но средно през болницата минават между 1000 и 1200 коли и в час пик местата не достигат.

В двора на болницата беше изградена детска площадка. Предстои освежаване на фасадата на хирургичния блок, което се налага от факта, че започна да пада част от мазилката и има предписани от РЗИ. Вече се стараем да предотвратим всякакви потенциални инциденти. Предстои изграждането и на параклис в парка и от там нататък започваме да мислим за фасадата на стария блок“, сподели д-р Красимир Петров.

Вижте още във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: