Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Морето изхвърли мъртва акула край Варна
Автор: Пламена Николова 15:27 / 16.12.2020Коментари (0)3256
Тялото на мъртва акула изплува край Траката, научи Varna24.bg от снимка, публикувана от Десислав Александров в групата "Забелязано във Варна". Няма яснота как и защо се е стигнало до смъртта на акулата.

"Черноморската акула е нежна, тя не се лови с мрежи, а само с въдици и не е опасна. Няма как да е попаднала в мрежа и да е била изтървана. Лови се предимно през януари и февруари. Сега обаче по време на кризата пласирането на такъв улов е малко трудно, затова май и никой не се наема да я лови. Но като при всички животни, е възможно да има заболяване някакво, нещо я е уморило, но не мога да ви кажа какво", коментира за Varna24.bg Георги Недев-Гочара, известен рибар от Варна. 

Според официалната информация, черноморската акула (Squalus acanthias) е вид хрущялна риба от семейството на Бодливите акули. Наричат я още морско куче.

Тялото на черноморската акула е тъмносиво на цвят, покрито с дребни люспи с шипчета, насочени към опашката, която представлява асиметрична перка (с по-голяма горна част). Има и шип, разположен на гръбната перка. Очите са издължени и следват извивката на главата. Устата е разположена в долната част на главата.

Средно достигат до 150 cm дължина, но има регистрирани случаи, в които този размер е 180—200 cm. Теглото ѝ е около 7 кг (при достигане на зрялост). Най-едрите представители могат да достигнат 14 кг. Официалният рекорд е 7,14 кг и е постигнат край графство Кери, Ирландия.

Разпространена е в морета и океани с умерени температури на водата(напр. Тихи океан). Обитатели са както на крайбрежните участъци, така и на откритите води.

Черноморската акула живее на пасажи (стада), предимно в дънните слоеве. Храни се с по-дребни риби като писия, попчета, скумрия и др.

Обикновено не е агресивна по отношение на хората. В България Черноморската акула служи предимно като стопански улов (през зимния сезон) за вътрешния ни пазар. Черният им дроб съдържа над 80% масленост и е богат на витамините А и D. Затова интересът на фармацевтичните компании към тях е голям. Перките им са скъп деликатес на Азиатските пазари.

В световен мащаб бодливите акули са застрашен вид поради прекомерния улов. Черноморската акула присъства в Червена книга на България, като защитен животински вид.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: