Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Морето в изложба на Стефан Кулев в Ателие "Георги Велчев“
Автор: Пламена Николова 15:24 / 08.07.2019Коментари (0)2135
©
Утре на ул. "Радко Димитриев“ 8 във филиала на Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ Варна – изложбената зала Ателие "Георги Велчев“, се открива изложбата на Стефан Кулев. Варненският художник е познат на ценителите със своята чиста и изящна живопис.

Роден е през 1974 г. във Варна, завършва ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" през 2000 г. със специалност графика. Носител е на наградата на СБХ - Варна за дебют. Отличен е и с "Диплом за постижения в съвременното изкуство" от Шaмалие, Франция. Тази пролет художникът гостува в софийската галерия "Средец“ на Министерството на културата. Сега представя своите нови работи живопис пред варненската артистична публика.

Ценен от колекционери и критици за своя колористичен талант, Стефан Кулев работи в стиловите традиции на абстрактното изкуство, посветен изцяло на живописното начало. За него изкуствоведът Румен Серафимов казва: "Той изгражда картинното си пространство чрез цвета, чрез живописните мазки и жестове, които постигат впечатляваща хроматична тъкан на платната. В този процес той използва дори пособия за графика като ракела и с тях обработва, изтрива, претърква и смесва живописната маса по свой оригинален маниер, за да получи богати тонални ефекти и изразителна пластична повърхност. По този начин засилва въздействието на чистия живописен език като самостоятелен феномен, който не разказва за нещо друго, а преди всичко представя себе си като структура, като автономен израз и артистичен ритуал. Така Стефан Кулев създава изключително изящна, фино и прецизно моделирана живопис.“

Морето е вдъхновение за неговите работи, но то е и начин на живот за артиста, който във всеки свободен момент се отправя към него, за да се потопи в тишината на свободното гмуркане. "Стефан Кулев обожава морето – пояснява Румен Серафимов. - Той живее до него и с него. Като запален гмуркач познава тишината и тайнството на подводния свят. Със сигурност добре знае, как застаналият на брега човек има силно усещане за свобода, защото няма препятствия пред възприемането на природата. Пространството е безкрайно отворено нагоре, навътре, настрани, а и надолу. Нищо не се изпречва пред сетивата, нищо не ги спира. Подобно усещане, подобно свободно чувство е въплътено в картините му чрез абстрактната форма. Но заедно с него в тях се открива и привлекателна светлина, която в повечето от платната му струи от цялата повърхност. Тя е разтворена  в нежните сиви, сини и бежови хармонии, които светят с някакво меко,  седефено благородство. Тя разтопява деликатните и незабележими движения на цветните петна и повърхности в обща, сияйна и медитативна среда. Стефан Кулев е много чист човек и поетичен живописец, който се е отдал на естетическото съзерцание, при което се любува преди всичко на  визуалната и сетивна красота на своя образен свят.“

Изложбата на Стефан Кулев в Ателие "Георги Велчев“ ще бъде открита утре, 9 юли, от 18:00. Ще остане експонирана до 1 август 2019.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
Зърнената сделка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: