Морската градина и Аспаруховият парк с паркоустройствени планове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:14 / 15.01.2014
1777
"От началото на управлението ни на Варна се борим да въдворим ред в Морската градина. Бяха издадени заповеди, с които се забранява достъпа на автомобили. В момента върви процедура по избор на изпълнител на паркоустройствения план. До утре е срокът за подаване на документи, в петък започва разглеждането им. Това е един изпълнен ангажимент пред варненци, защото този план ще отговори на много въпроси за бъдещето на важна зона за града". Това обяви кметът Иван Портних по време на пресконференция.

Той добави, че община Варна ще инициира конкурс за изготвяне на идеен проект на паркоустройствен план и за Аспаруховия парк.

"Тъй като разчитаме на креативни идеи, ще поканим и младите архитекти - студентите от ВСУ", каза кметът. Според него планът ще даде рамка за търсене на средства за финансиране и развитие на парка.

"Ще настоявам в заданието да бъде предвидено място за изграждане на църква, тъй като това е желание на много хора от район "Аспарухово", а и доколкото ми е известно църква до вода във Варна не е строена", каза Иван Портних.

Кратка ретроспекция по темата Морска градина направи и Пламена Маринова, зам.-кмет по юридическите въпроси.

"Знаете, че затегнахме контрола по изпълнението на заповедите за забрана на коли в парка. Чрез тях ние реализирахме една законово регламентирана презумпция - Наредбата на ОбС, която е факт, и която всеки трябва да спазва. Към момент заповедите на община Варна се обжалват, като общо заведените дела срещу тях са 11 - цифра, която, предполагам, че е далеч по-малка от броя на засегнатите лица, живеещи на територията на парка. По повод коментарите за засегнати конституционни права е важно да подчертаем, че има кадастрална карта, която ние като администрация не можем да променим, както и общинска наредба, определяща, че в Морската градина има алеи, а не улици. Срещу наредбата няма постъпили възражения - колкото и да е странно", каза Пламена Маринова.

"Лятото идва и в Морската градината трябва да има ред, независимо, че заповедите са в съдебна процедура, която може да продължи 2 години. И според кадастъра, и според наредбата за ОбС в парка има алеи и по тях движението на автомобили е недопустимо", каза Иван Портних.


Виж коментарите (0)

Още по темата (206):
29.09.2022 Без коли в Морската градина, вижте кога ще влезе в сила!
15.07.2022 Община Варна: Морската градина е държавна собственост, областният управител може да забрани движението на автомобили!
15.07.2022 Благомир Коцев: Не е в правомощията ми да издавам заповед за забрана на коли в Морската градина, това е фалшива новина!
15.07.2022 Сигнал: Областният управител забранява движението на автомобили и в Морската градина
09.02.2021 Терен от близо декар в Морската градина във Варна – продаден на частник
31.01.2021 Адвокат Балачев: Нека активисти на ДБ с имоти в Морската градина ги дарят за зелени площи
Още новини от Новини от Варна:
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).