Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Морската градина отново е царството на занаятите и изкуствата
Автор: Пламена Николова 08:59 / 02.08.2019Коментари (0)1678
Много са събитията в лятна Варна, които превръщат града в културна столица. Но едно от тях е взрив от красота, творчески подем, изблик на радост и нестихваща емоция – Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика", който от вчера превзе Морската градина на Варна, видя репортер на Varna24.bg

Стана традиция всяка година от 1 до 21 август в Морската градина на Варна, варненци и гостите на града да се срещат с майстори от цялата страна- дърворезбари, керамици, тъкачи, майстори на рисувана коприна и стъкло, автори на кожена пластика и прекрасни кукли, майстори на изящни бижута и др. Те творят заедно с едни от най-добрите варненски художници. Посетителите виждат на живо създаването на уникални творби.  От диалога между различните майстори се раждат съвместни творби, нови техники и произведения. 

В специално изградената галерия "Къщата на майторите" ще се представят произведения на художници от Русия, САЩ, Словения, Франция, Германия, Армения, Румъния, България. 

Програмата на панаира включва запознаването на публиката с много нови автори, открити уроци по тъкачество, дърворезба, иконопис, живопис. Три проекта представят начините по които се съхраняват и развиват българските занаяти. В проекта "Да предадеш занаят" се представят автори, които обучават свои ученици. В Проекта "Открития", Асоциация "Булгарика" традиционно представя открит от нея български майстор. В Проекта "Родове" организаторите представят семейство, в което се предава традиционен български занаят. Защото именно семейството е съхранило българския дух през вековете. 

Конкурсът "Сувенири" е едно от пиковите събития на Панаира. През целия период до 19 август посетителите на панаира ще могат да гласуват и номинират най-добрият сувенир. Събралите най-много гласове петнадесет сувенира ще бъдат подредени на специална пресконференция на 19 август, на която журналистите ще определят победителя. 

Всеки ден на Панаира на занаятите и изкуствата можете да видите много талантливи автори дошли от всички краища на България, съобщават организаторите. 

Варненската школа по тъкачество, която е обучила десетки тъкачи в България има специално запазено място срещу галерия "Къщата на майсторите". Тръгвайки на своята разходка на панаира, вие ще видите до тъкачите една от най- добрите български майсторки на рисувана коприна, ще се насладите на творбите на майсторите дърворезбари, до тях са авторите на кожени пластики, ще последват майстори на икони, след тях ще видите как на място рисуват едни от най-добрите варненски художници, ще имате избор сред най-добрите български бижутери, и още, и още, и още... Красиво и емоционално.

Асоциация "Булгарика" подбира внимателно организациите, с които си сътрудничи, за да може най-голямото арт изложение в България винаги да защитава своя девиз "Човек е създаден, за да създава".

Така през 2019г., когато панаирът отбелязва своята 23-та годишнина откриването на изожението е поверено на други две организации, които неуморно работят в тази насока– "Ария България“ и Ансамбъл "Варна“.

Ансамбъл Варна едва ли има нужда от специално представяне. Музикантите, певците и танцьорите на Ансамбъл "Варна" са една от емблемите на Варна.

"Ария България“ е инициатива за запазване на българските духовни ценности. Млади, талантливи и влюбени в българския фолклор, те намират пресечната точка между традиции и съвремие.

Така, както го прави десетилетия наред и Асоциация "Булгарика".

Значението на Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" е оценявано както от варненци, така и от варненските институции. Форума е финансиран от Община Варна, чрез Фонд "Култура", като една от най-колоритните части от културния календар на Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: