Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Морската градина става царство на занаятите
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 31.07.2015Коментари (0)711
©
Ревю на Цено Вутов по време не едно от изложенията
XIX-я Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" стартира от утре в Морската градина на Варна, предаде репортер на Varna24.bg. 

Десетки майстори от цялата страна и чужбина ще подредят свои произведения в пространството между Казиното и сцена "Раковина".

И този път "пъстрото" събитие ще даде сцена на занаятчиите, които ще представят иконопис, дърворезба, металопластика, дървопластика, стъклопластика, рисувана коприна, звънчарство, бижутерия, керамика и др. 

За втора поредна година в изложението ще се включи и единственото по рода си на Балканите училище по каменоделство от с. Кунино, чиито възпитаници ще демонстрирарт на място как се извайва образ от камъка.

Новост тази година е участието на почетния консул на Италия за Варна и Бургас, Антонио Таркуинио, който ще изложи свои произведения от метал и стъкло.

За неповторимата екзотика и атмосфера във феста допринасят и индианците от Перу, които варненци обичат и очакват с нетърпение . Групата от дълги години гастролира в морския град само през лятото и се е превърнала в своеобразен символ на безгрижието и доброто настроение.

Новото тази година е по-различният регламент за участниците в конкурса за млади автори. Творците ще мерят сили в две направление - живопис и графика и скулптора. 

От 31 кандидати са селектирани 15 автора, които ще изложат своите творби в галерията "Къщата на майсторите" до 5 август.

От 6 август в галерията ще гостува сборна международна изложба на автори от България, САЩ, Германия, Корея, Франция и Русия.

Произведенията са подбирани от жури в състав Венцислав Марков, Марина Русева и създателката на панаира Веселина Савова.
 
Съпътстващата програма по традиция предвижда и провеждането на Международен пленер за изящни изкуства, който ще събере автори от цял свят в комплекс Златни пясъци.

На 14 август варненци ще могат да видят изложба на творби от пленера, която ще бъде открита в малките Римски терми на Варна.

На 15 август, Деня на Варна, участниците в пленера ще получат клубни карти за Арт клуб "Булгарика", информира г-жа Савова.

В рамките на изложението ще се проведат традиционните конкурси "Уникати" и "Сувенир". 

По традиция сувенири от участниците в панаира се излагат само с номер, без име на автор, в сувенирната палата, разположена непосредствено до галерията. Гостите на изложението пускат своя вот за предпочитан от тях предмет. След това журналисти оценяват сред най-добрите победителя в конкурса, който ще стане ясен на 19-ти август. 

За 17-ти август е предвиден проекта "Слънца рисуват слънца", където малчугани от детски градини и деца с увреждания рисуват заедно пред сцена "Раковина". 

На 10-ти август ще бъде проведена кръгла сама на тема "Църковните изкуства - съхранение и развитие", която събира богослови, граждани и учени в храма "Св. Архангел Михаил" във Варна. Тази година дискусията е посветена на иконопистта и е с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Официалното откриване на панаира е на 1 август от 20 часа с концерт на сцена "Раковина. Изложението ще продължи до 21 август.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: