Морските общини искат законодателна промяна за рибарските пристанища

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:08 / 05.10.2009
570
Трябва да се даде възможност на морските общини да кандидатстват с проекти за модернизиране на рибарските пристанища по Оперативната програма „Рибарско и аквакултури", каза кметът на Община Бургас Димитър Николов. Нужно е да бъде направена промяна в закона по отношение на собствеността на съоръженията, за да може морските общини да развиват четирите пристанища, заложени за модернизация по програмата.

Общините с рибарски пристанища са на едно мнение по този въпрос и ще внесат в Министерски съвет и Комисията по земеделие и гори в Народното събрание предложения за законодателни промени в тази връзка.

18 млн. евро са предвидени по оперативната програма за модернизация на рибарски пристанища и съоръжения за разтоварване на риба. Освен созополското, рибарски портове ще бъдат и това в Балчик, Варна и Несебър. Според кмета на Бургас е нужно общините да имат по-голяма самостоятелност във формирането на местните данъци. Нужно е да има и нов вид местни данъци, които пряко да влизат в местната хазна. Община Бургас има над 7 одобрени проекта по оперативни програми и очаква одобрение за още три. Най-големият проект на общината е за интегриране на градския транспорт по програма „Джаспърс" за над 50 млн. евро. Според Николов е нужно да има по-големи бюджети по Оперативна програма „Околна среда". Големите общини имат нужда от достъп до повече средства за реализиране на проекти за благоустрояване и осигуряване на достъпност на градската среда.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).