Мотивират ромски деца във Варна да посещават училище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:24 / 20.09.2013
1909
15 % от ромското население в България няма образование. За сравнение само 1,3 % от неромското население е без образование. Това сочат данните на Roma in an Expanding Europe. С промяна на тези параметри се зае Сдружението на младите психолози в България, чрез проекта си "Мултиспектърен подход за образователна интеграция и адаптация на деца от етническите малцинства", стана ясно на пресконференция днес във Варна.

Проектът, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, бе реализиран заедно с партньорите от II СОУ "Неофит Бозвели" и ОУ"Добри Войников" във Варна. Причината е, че в училище "Неофит Бозвели" не малка част от учениците са от малцинствен произход и интеграцията и адаптацията им са от изключителна важност. Освен това учениците от ОУ "Добри Войников" са предимно от ромски произход, майчиният език на който се говори у дома им не е българският. Проектът придоби по-голяма тежест, след като в него се включиха учениците от ОУ "Христо Ботев", село Николаевка като целева група.

Целта на проекта бе предизвикването на повече интерес към образователния процес чрез предоставяне на допълнителни занимания, съобразени с интересите и желанията на учениците от малцинствата. Освен това се работи и по мярка, насочена към подобряване на професионалната реализация, посредством заложените кариерни консултации и създаване на сигурност за успех, който се крепи на адекватно обучение и придобити умения. Сред останалите цели по проекта бяха и адаптирането на учениците от ромски произход към условията в училище и приобщаването им към училищната среда чрез разширяване на кръга им от дейности, запознаване и формиране на положително отношение към българските традиции, обичаи и култури за повишаване на интереса и мотивация на учене, добри резултати в обучението, които ще са предпоставка за по-висока самооценка, себеутвърждаване и повишаване на професионалната реализация.

Водещата организация - Сдружение на младите психолози в България, е НПО, създадено да подпомага младите хора и бъдещите специалисти в областта на социалните науки, да информира обществото относно отговорностите и сферата на дейност на психолога.

Основни дейности извършени по проекта, които бяха съобщени на днешната заключителна пресконференция, бяха преките дейности с целевата група, свързани с организация на изнесени форми - Зимна и Лятна академия за лидери, всяка в рамките на 5 дни. Проведени бяха 4 семинара и 1 конференция за споделяне на добри практики, представяне на напредъка и трудностите и как те са преодолени. На тях присъстваха родители, учители и специалисти. По проекта бяха ангажирани психолози, кариерни консултанти, социални работници, тренинг водещи, юрист - обучител, медиатори, разпределени в два мобилни екипа за социална и образователна интеграция и адаптация. В двете училища партньори в рамките на проекта бяха сформирани следните клубове по интереси: "Да съхраним традиции и обичаи", "Екология и здраве", "Танци" с предвидени практически изнесени обучения. Бе издаден и училищен вестник със статии, изготвени от учениците.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).