Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мотивират ромски деца във Варна да посещават училище
Автор: Екип Varna24.bg 13:24 / 20.09.2013Коментари (0)1865
©
15 % от ромското население в България няма образование. За сравнение само 1,3 % от неромското население е без образование. Това сочат данните на Roma in an Expanding Europe. С промяна на тези параметри се зае Сдружението на младите психолози в България, чрез проекта си "Мултиспектърен подход за образователна интеграция и адаптация на деца от етническите малцинства", стана ясно на пресконференция днес във Варна.

Проектът, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, бе реализиран заедно с партньорите от II СОУ "Неофит Бозвели" и ОУ"Добри Войников" във Варна. Причината е, че в училище "Неофит Бозвели" не малка част от учениците са от малцинствен произход и интеграцията и адаптацията им са от изключителна важност. Освен това учениците от ОУ "Добри Войников" са предимно от ромски произход, майчиният език на който се говори у дома им не е българският. Проектът придоби по-голяма тежест, след като в него се включиха учениците от ОУ "Христо Ботев", село Николаевка като целева група.

Целта на проекта бе предизвикването на повече интерес към образователния процес чрез предоставяне на допълнителни занимания, съобразени с интересите и желанията на учениците от малцинствата. Освен това се работи и по мярка, насочена към подобряване на професионалната реализация, посредством заложените кариерни консултации и създаване на сигурност за успех, който се крепи на адекватно обучение и придобити умения. Сред останалите цели по проекта бяха и адаптирането на учениците от ромски произход към условията в училище и приобщаването им към училищната среда чрез разширяване на кръга им от дейности, запознаване и формиране на положително отношение към българските традиции, обичаи и култури за повишаване на интереса и мотивация на учене, добри резултати в обучението, които ще са предпоставка за по-висока самооценка, себеутвърждаване и повишаване на професионалната реализация.

Водещата организация - Сдружение на младите психолози в България, е НПО, създадено да подпомага младите хора и бъдещите специалисти в областта на социалните науки, да информира обществото относно отговорностите и сферата на дейност на психолога.

Основни дейности извършени по проекта, които бяха съобщени на днешната заключителна пресконференция, бяха преките дейности с целевата група, свързани с организация на изнесени форми - Зимна и Лятна академия за лидери, всяка в рамките на 5 дни. Проведени бяха 4 семинара и 1 конференция за споделяне на добри практики, представяне на напредъка и трудностите и как те са преодолени. На тях присъстваха родители, учители и специалисти. По проекта бяха ангажирани психолози, кариерни консултанти, социални работници, тренинг водещи, юрист - обучител, медиатори, разпределени в два мобилни екипа за социална и образователна интеграция и адаптация. В двете училища партньори в рамките на проекта бяха сформирани следните клубове по интереси: "Да съхраним традиции и обичаи", "Екология и здраве", "Танци" с предвидени практически изнесени обучения. Бе издаден и училищен вестник със статии, изготвени от учениците.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: