Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мултимедийна изложба пренася варненци в "Непознатата Саудитска Арабия"
Автор: Пламена Николова 09:10 / 02.09.2021Коментари (0)1018
Мултимедийната изложба "Непознатата Саудитска Арабия“, която ще ви срещне с един слабо познат и екзотичен свят, бе открита на входа на Морската градина във Варна.

Тя включва 39 фотографски пана с над 200 снимки. Те ще ви отведат до места, които малцина все още са посещавали. Сред тях са гробниците от Набатейската цивилизация в Мадаин Салех и обезлюдения град Ал Ула. В техен противовес са ултрамодерните архитектурни чудеса на столицата Рияд и 30 километровия крайморски булевард на Джеда – "Корниш“.

Отношенията между България и КСА се развиват успешно, след като там вече има българско посолство. Първият български посланик в кралството, господин Димитър Абаджиев, трасира развитието между двете страни в посока развитие на туризма, внос на наши хранително продукти, които се радват на голяма популярност в арабския свят. Наскоро бе подписан меморандум за разбирателство между авиационните администрации на двете страни, което открива пътя за редовни полети между двете страни. Изложбата се осъществява със съдействието на община Варна.

В Саудитска Арабия се намират едни от най-големите пазари за камили, където състезания за камили са с бюджет от няколко милиона долара. Изложбата ще ви отведе и в градините за фурми в сърцето на пустинята, които извличат водата за напояване от стотици метри дълбочина.

По улиците на стария град в Джеда, посетителите ще могат виртуално да си купят от хилядите ухания от пазара за аромати, където калъпите с червен и черен тамян ще се са изложени директно на улицата.

Изложбата е мултимедийна, защото всяко пано е придружено с QR код, който ще отведе посетителите с кратко видео директно на мястото, което е тема на съответните снимки. По този начин всеки ще може директно да се пренесе в древното царство на Набатейците, да бере плодове гадините за фурми, да се качи на върха на високите пустинни небостъргачи или дори да посети рибния пазар на град Джеда.

Изложбата е дело на Велин и Мария Паскови. Зад гърба си те имат две травел фотографски изложби. "Зимен Китай“ отведе зрители на противоположния температурен полюс при ледените снежни скулптури в северния китайски град Харбин, на -30 градуса.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: