Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мърша е на път да вмирише 120 общини
Автор: Екип Varna24.bg 09:08 / 11.02.2011Коментари (0)1102
Мърша е на път да вмирише 120 общини. Причината била в подготвящ се проект, според който финансирането на екарисажите трябва да премине към общините. Това съобщи зам.-управителят на варненския екарисаж Георги Недев.

Същата информация спомена по време на последното си посещение във Варна и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. В най-скоро време трябвало да се промени начинът за финансиране на екарисажите. Не можело само държавата да дава пари, защото това би се разбрало като нерегламентирана помощ, отсече тогава Найденов. По тази причина се обмисляли промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Идеята била регионите да поемат част от задълженията.

"Личното ми мнение е, че новата организация ще се случи трудно. Ние обслужваме 10 области с около 120 общини. Съмнявам се, как ще сключим договори с всички и как те ще плащат за услугата", каза Недев. По думите му има малки общини, които трудно ще отделят средства за дейността и може да останат необслужени. По нормативите, залегнали в проекта, всяка област трябва да се обикаля 2 пъти седмично. Имало и идея всички умрели животни от фермите, които досега били изгаряни за сметка на държавата, вече да преминат към съответните дружества и фирми. Тогава обаче били възможни злоупотреби, опасява се зам.-шефът на екарисажа. Недев изрази и несигурността си относно организацията при промяната и административните трудности.

Към момента държавните плащания към варненския екарисаж са с 3 месеца назад. "Били сме и пред закриване - с една година назад", добави Недев. Припомняме, че в последните месеци на миналата година варненският и шуменският екарисаж отказаха да приемат животински трупове заради забавените пари. Въпреки това успели да наваксат и да обслужат всички региони. Относно идеята Варна да обезврежда животински трупове, като ги закопава в ями, Недев коментира, че по регламент подобни действия се допускат само при аварийни ситуации като опасност от зарази.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Парламентарни избори 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: