Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Музеят на Възраждането във Варна празнува 60 години
Автор: Екип Varna24.bg 13:31 / 04.10.2019Коментари (0)3023
©
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Св.Климент Охридски":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Музеят на Възраждането във Варна празнува 60 години. По този повод в зала "Одесос“ на Регионалния исторически музей днес бе открита национална конференция. Във форума участват учени от СУ "Климент Охридски", Икономически университет - Варна, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Н. Пр. Антонио Таркуиньо, почетен консул на Италия за Варна, Русе и Бургас, музейни дейци от цялата страна. Гост на събитието бе и Коста Базитов, зам.-кмет на община Варна, който отправи поздравление по случай празника.

Музеят на Възраждането е открит на 4 октомври 1959 г. в старинната сграда на Първото българско училище на ул. "27 юли" №9. Инициативата за създаването му е на тогавашния пръв уредник в отдел "Българските земи ХV- ХIХ в.“ проф. Велко Тонев. Сградата на музея е построена през 1861-1862 г. със средства, събрани от родолюбивите български търговци и занаятчии. Музеят се помещава на улица " 27 юли" №9 до 2002 г, след което материалите и фондът са пренесени на ул. "Славянска" №21, където са правени тематични изложби без постоянна експозиция. От юни 2006 г. музеят вече е на ул. "Л. Заменхоф" 21, в специално ремонтирана сграда във възрожденски стил. Новата експозиция е била открита на 20 декември 2006 г. Разположена на 2 етажа, тя представя основните моменти от периода XV-XIX век в град Варна. На първия етаж е представен период от руско-турските войни, на втория - за първи път в България е възстановена стая на взаимното училище, по проект на проф. В. Тонев и Минко Гечев.

Музеят разполага с богат и разнообразен фонд, в който се съхраняват редки и ценни ръкописи, първи издания на важни за българската възрожденска история книги, сред които Рибния буквар, Стематографията на Хр. Жефарович и мн. други. В колекцията на музея са и картини на известни български художници, икони, църковна утвар. Сред атрактивните предмети са лични вещи на български опълченци и възрожденци, а револверната сабя на Х. Димитър е един от експонатите, който най-често участва в изложби извън музея. От 2017 г. музеят се сдоби с още един безценен предмет – едно от бойните знамена на Гарибалди, под което се сражават и много българи. Музеят е автор и на много изложби, някои от които и до днес се представят от колеги в други музеи – например "Сабите на воеводите“, “Гарибалди и българите".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: