Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мъж, държал наркотици и шофирал след употребата им, остава в ареста
Автор: Екип Varna24.bg 15:50 / 24.01.2023Коментари (0)820
©
Варненският апелативен съд потвърди ареста на мъж, обвинен за държане на метаамфетамини и марихуана с цел разпространение и за управление на МПС след употребата на наркотик. 33-годишният обвиняем поиска от горната инстанция да промени постановената от Окръжния съд в Силистра мярка за неотклонение.

Освен наличието на всички законови предпоставки за потвърждаване на най-тежката мярка за процесуална принуда, представителят на Апелативната прокуратура помоли съда да съобрази и обществената опасност на двете престъпления. Държането на наркотици се определя от Наказателния кодекс като тежко престъпление. Извършването му като продължавано престъпление характеризира дееца като личност с по-висока обществена опасност, каза прокурорът, съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Варна.

Адвокатът обясни, че при извършената пътна проверка обвиняемият е имал кристали в себе си, които доброволно е предал, а след това сам е посочил на разследващите местонахождението на останалия наркотик. Ако е имал намерение да извърши престъпление, не би го сторил. А ако държането на субстанциите е било с цел разпространение, то количеството и стойността им биха били по-големи, смята защитата.

Апелативният съд взе предвид, че на 16 януари Али А. е привлечен към наказателна отговорност за две деяния, едно от които – тежко умишлено. Може основателно да се предполага, че държаните 1,5 грама метаамфетамин и 47,1 грама канабис са с цел разпространение. Освен това трима души са свидетелствали, че в различни периоди са се снабдявали с метаамфини и марихуана именно от него. Всички тези доказателства са дали основание на прокуратурата да повдигне това обвинение. Съдебният състав не се съгласи с довода на защитата, че ниската финансова стойност на веществата снижава обществената опасност на престъплението. Напротив, излагането на общественото здраве на риск сочи висока социална опасност. При първоначалното определяне на мярката за неотклонение тази опасност може да вземе превес над чистото съдебно минало на дееца.

Затова са налице предпоставките за задържането на Али А. под стража, както правилно и законосъобразно е приел Окръжен съд – Силистра.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: