Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мъж изпадна в кома и алергичен шок след ужилване от оса
Автор: Екип Varna24.bg 15:33 / 18.08.2015Коментари (0)3192
© Impact Press Group
Снимката е илюстративна
50-годишен мъж е бил настанен в клиниката по  токсикология към Военоморска болница в критично състояние след ужилване от оса, съобщи за Varna24.bg шефът на Клиниката доц. Снежана Златева. 

Човекът бил полазен от насекомото, докато шофирал в колата си. Мъжът знаел, че е алергичен и успял да спре навреме и информира случаен минувач, че е станал жертва на жилото и може всеки момент да изпадне в безсъзнание. Така и станало, а случайният минувач веднага потърсил медицинска помощ.

Пострадалият бил настанен в токсикологията в алергичен шок и кома, с двигателна недостатъчност. След като е включен на апаратна вентилация е изведен от критичното състояние.

"Този човек е бил наясно, че е алергичен и последствията може да са фатални. Още през 2007 г. той е имал сходен случай и отново е лежал в шок в болница след ухапване от оса. От тогава дълги години носел в себе си спринцовка и ампула с кортизон. С времето се е поразсеял и престанал да е толкова стриктен. Затова се е оказал неподготвен при последния случай и е извадил късмет с човекът, който му е помогнал", коментира доц. Златева. 

Тя сподели, че са зачестили като цяло случаите на ужилване от стършели, пчели и оси. Само вчера в звеното във Военноморската болница са приети петима пострадали от опасните насекоми, а част от случаите са били доста сериозни.

В Клиниката през последните дни по спешност са приети и баща и син, нападнати от стършели, докато събирали бръшлян в гората. След намесата на токсиколозите двамата мъже са стабилизирани и изписани.

Доц. Златева предупреди, че е добре хората, които знаят че са алергични да са запасени с таблетки кортизон или ампули адреналин при по-сериозните случаи. Адреналинът може да се сложи като инжекция подкожно или да се накапе под езика.
Полезен е и съветът на доц. Златева хората, които имат проблем да носят бележка, с която да информират, че са алергични, в случай, че не успеят да го изрекат навреме и бъдат задушени от алергичният пристъп. По думите й, в подобни ситуации и пет минути могат да бъдат фатални.

 Обикновено на хората, които имат алергия към ужилването от оси и пчели първо им прилошава, но много бързо могат да изпаднат в безсъзнание. 


Доц. Златева посъветва всеки родител, който има притеснения дали детето му има алергия към даден вид насекоми да потърси алерголог, за да се направят необходимите изследвания и се предприеме терапия в случай на нужда. 


Много малчугани към втората си годинка развиват алергия към ухапване от комари, което с израстването отшумява. За да са спокойни родителите на такива деца обаче е добре да се консултират със специалист дали това не е предпоставка и за алергия към ужилването на пчели и оси.

Доц. Златева съобщи, че освен ухапвания от опасни насекоми при тях в последните десетина дни са постъпили и множество пациенти с интоксикации от предозиране с медикаменти или след употреба на различни препарати и дори антифриз. Тя коментира, че това са жени на средна възраст, които са искали да сложат край на живота си.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: