Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мъж, защитил бременната си приятелка от 85-годишен мераклия, влиза в затвора
Автор: Екип Varna24.bg 12:14 / 12.01.2022Коментари (1)1738
©
Варненският апелативен съд присъди 3 години и 6 месеца лишаване от свобода на подсъдим, причинил увреждания на друг мъж и откраднал негови вещи, съобщиха от пресслужбата на институцията. Въззивната инстанция измени присъда на Окръжен съд – Варна, като преквалифицира деянието от опит за убийство в причиняване на средна телесна повреда. Първата инстанция наложила на Теодор И. 8 год. затвор. 

85-годишен вдовец търсел семейство, което срещу съжителство и грижи да наследи апартамента му във Варна. Затова публикувал обява в пресата. Подсъдимият с детето и бременната си приятелка посетили възрастния мъж и се договорили. На 12.05.2019г. семейството отново отишло в дома на пострадалия. Той обаче отправял намеци и опипвал жената. При поредното посягане, подсъдимият преметнал около врата на дядото хавлиена кърпа и дръпнал краищата. Нанесъл му няколко удара с учебник. Теодор И. взел падналия на земята портфейл на домакина с 1050 лева, като прибрал и негови вещи. Заедно с годеницата и детето си напуснали жилището. На следващия ден хазяинът бил открит в безпомощно състояние. Починал в болница.

Апелативният съд посочва в решението си, че смъртта му не е настъпила в резултат на упражнено насилие. Изводът се базира на тройна съдебно-медицинска експертиза, назначена от Окръжния съд. Тя установила, че причина за леталния край са остри възпалителни процеси в сърдечно-съдовата и дихателната системи, започнали минимум 3 - 5 денонощия преди настъпването на смъртта. Нанесените удари не са увредили жизненоважни органи. Настоящата инстанция зададе допълнителни въпроси към авторите на медицинските заключения, като привлече пулмолог и кардиолог. Вещите лица категорично изключиха причинно-следствена връзка между уврежданията и смъртта. Съдът подложи на оценка и средствата, използвани за телесните повреди – изборът на книга като оръжие показва желание за нараняване, но не и намерение за убийство. Ударите не са били нанесени с такава сила, че да застрашат живота на потърпевшия.

Варненският апелативен съд заключава, че щом въздействието на ударите не е било достатъчно интензивно, за да причини летален изход, а причинените увреждания обективно не са застрашили живота му, не може да се твърди, че подсъдимият е целял смъртта на стареца. Преди инцидента двамата мъже не са имали враждебни отношения. Напротив, подсъдимият се е опитвал да се представи в благоприятна светлина, с надеждата да получи покрив за семейството си. Затова втората инстанция счете за незаконосъобразна квалификацията на деянието като опит за убийство.

Апелативният съд оцени като отегчаващо отговорността обстоятелство несъразмерността на употребената сила спрямо един физически слаб и беззащитен старец. Безспорно поведението на 85-годишния домакин е провокирало ситуацията, но младият и физически здрав подсъдим е разполагал с достатъчно други механизми на поведение, за да не прибягва до агресия. Освен това, той хладнокръвно е изоставил пострадалия възрастен човек, опитал е да заличи следите си и е откраднал значителна сума пари.

Тези обстоятелства мотивираха въззивния съд да наложи наказание малко над средния размер: 3 години и 6 месеца лишаване от свобода за Теодор И., причинил средни телесни повреди на възрастен мъж.

Решението не е протестирано от Апелативната прокуратура и е влязло в сила.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.01.2022 г.
0
 
 
3г за това,че е поступал дърт миризлив мераклия,а за убиеца на Милен Цветков -домашен арест!Добре дошли при българското правосъдие!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: