Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Музикална мартеница на деца и родители във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:52 / 24.02.2015Коментари (0)815
©
Точно на 1 март Градската художествената галерия на Варна ще стане сцена на интерактивния проект "Квартет", в който ще се изявят повече от 30 много млади музиканти. Концертът е част от програмата на Община Варна и НУИ "Добри Христов", наречена "Варненско лято за деца", която се провежда с голям успех сред малките жители на морския град вече пета година. Програмата е предназначена за малчуганите от 3 до 10-годишна възраст, тя ги среща с различните музикални инструменти и ги насърчава да пораснат като една добре подготвена, чувствителна и разбираща аудитория.

Всяка година акцентът е различен, тази година в центъра на концерта е камерната формация, а като тема е изведена най-популярната й разновидност - квартетът. Ще бъдат представени различните форми за камерна изява - дуо, трио, квартет, а изпълнения на обичани фрагменти от световното музикално наследство ще илюстрират техните възможности.

Спектакълът ще ръководят Маестрото - Страцимир Павлов и Г-жа Виола - Руми Петрова, които с интересни разкази ще събудят любопитството на децата. И двамата изявени варненски музиканти вече са любимци на участниците в предишните четири издания на проекта. Руми Петрова споделя очакванията си за концерта: "Всяко дете носи музиката в себе си и ние каним родителите да дойдат със своите малчугани в галерията на 1 март, за да им подарят един незабравим празник. Ние ще им поднесем пъстра музикална мартеница, която, искрено вярвам, ще им помогне да отключат музиката в себе си."

От 1-ви до 12-и клас са участниците в спектакъла, отделни групи от тях изпълняват различни кратки пиеси, а накрая излиза и целият училищен оркестър НУИ "Добри Христов". Номерата са кратки, увличащи и заредени с настроение и усмивки към публиката, като предизвикват малките слушатели да пляскат, пеят и барабанят в ритъма на изпълненията. Така децата възприемат силно емоционално и музикалния момент на Шуберт, и танца на малките лебеди от "Лебедово езеро" на Чайковски, и марша на тореадора от "Кармен" на Бизе.

Най-вълнуваща за малчуганите и за техните родители е възможността след официалния финал на концерта да застанат на сцената до музикантите, да докоснат за пръв път професионални инструменти и дори да се опитат да свирят сами на тях. Тези мили мигове на искрена откривателска радост от досега с изкуството често остават като любими снимки за спомен в семейните албуми.

"Квартет" започва в 11:00 в Градската художествена галерия на Варна. Входът за концерта е свободен и за деца, и за родители.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: