Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Н. Михайлов: През оставащата година от мандата "Нашият град" ще подкрепя добрите идеи
Автор: Екип Varna24.bg 15:07 / 09.11.2010Коментари (0)1031
© Varna24.bg
Преди няколко дни се навършиха 3 години от началото на мандата на общинските съветници от ПП "Нашият град". Това бе причината да попитаме лидера на партията, общински съветник и зам.-председател на Общинския съвет Неделчо Михайлов какво е успяла да свърши и какво не групата съветници от партията и, разбира се, какво предстои да свършат те през оставащата 1 година до местните избори.

- Г-н Михайлов, как отчитате завършването на третата година от мандата си в този Общински съвет? Какво успя да свърши ПП "Нашият град"?

- Мисля, че за 3 години успяхме да покажем постоянно поведение. Успяхме да сме еднакво отдалечени от различните големи политически организации в национален мащаб, отстоявайки собствените си позиции и подкрепяйки позитивните неща и предложения, които са идвали от една или друга политическа формация. Самата роля, която ни отреди обществото с изборните резултати, предполага разумно и балансирано поведение. Смятам, че за 3 години като трета по големина група в Общинския съвет не сме допускали съществени грешки. Същевременно с това не съм готов да надувам фанфарите, защото времето, в което живеем, кара нашите съграждани да мислят традиционно недобри неща за хората, които се занимават с политика. Лично аз не съм готов да нося колективната безотговорност. За пример искам да дам няколкото безпрецедентни сесии на съвета, на които заседанията пропадаха заради липса на кворум и на които някои предложения, като разкриването на нови детски градини например, бяха бламирани. Не съм готов да нося отговорност за безотговорността на наши колеги.

- А какво не успяхте да свършите?

- Още в началото на мандата имахме идея, независимо от разположението на силите в национален мащаб, да помолим колегите от ГЕРБ и БСП да поемат своята отговорност и се нагърбихме да поддържаме добрите идеи. Не сме влизали в нито едно мнозинство и няма да влезем, но ще продължим да подкрепяме добрите идеи на ГЕРБ до края на мандата. Подчертавам - добрите.

- През оставащата 1 година какви предложения ще се опитате да прокарате в местния парламент?

- Действията ни ще бъдат в няколко направления. Едното е работата ни в Общинския съвет. Нещата, които сме си поставили като цел, са в сферата на жилищната политика, образованието, детските градини. Другото, с което ще се занимаваме, разбира се, е подготовката за бъдещите местни избори. Ние ще дадем пълен отчет за това какво сме направили и какво не. Ще сравним направеното от "Нашият град" с програмата, която предложихме през 2007 г. Сега този документ, който ще предложим на съгражданите си за следващия мандат, ще се нарича "Програма за управление на нашия град". С това не издавам някаква тайна. С поведението си пред нашите съграждани показахме, че сме в състояние да вземаме и сериозни управленски решения.

- През последните дни една от основните теми в медийното пространство е несъздаденият още проект на президента Първанов "АБВ". Предполагам, че вече имате някаква позиция. Възможно е президентското движение да се окаже конкуренция за ПП "Нашият град". Какво мислите за нероденото още движение?

- По всяка вероятност този проект на президента е направен точно за местните, а не за президентските избори. Ако трябва да съм честен, нямам никаква идея какво ще съдържа той, освен имена на хора, принадлежали към различни политически формации и пространства. Що се отнася до местните избори, а не за президентските, ако този проект "АБВ" бъде осъществен, го възприемаме като сериозен конкурент, но това, естествено, не ни плаши. Ние обичаме състезанията.

- На какво ще заложите в кампанията за предстоящите местни избори?

- Тя, кампанията, не е преставала, смятам аз. Много ми се иска в програмата за управление да се обърне внимание на младите хора. Преди избори всеки говори за тях, а след това ги забравяме. Има една "крилата" фраза, излязла от редиците на БСП, която гласи: "Бъдещето принадлежи на младите, но настоящето никога." Ще се опитаме да оборим това схващане. В листата ни ще има преимущество на млади, подготвени и интелигенти хора, както е било и досега. В листата ни ще намерят място доста популярни наши съграждани, свързани с определени обществени слоеве, естествено, одобрени от хората. Искаме да избягаме от това отношение към младите, които в крайна сметка скоро ще поемат нещата в свои ръце и в града, и в държавата. Те не бива да бъдат държани настрани, с всички рискове, които могат да произлязат от това.

- Всички питат кой ще е кандидатът за кмет на една или друга партия. Ще издигне ли "Нашият град" собствена кметска кандидатура?

- Аз лично мога да дам доводи и "за", и "против" собствена кандидатура на "Нашият град". За нас кметската кандидатура не е чак толкова важна. Важни са стилът и методите на работа, взаимодействието между изпълнителния и законодателния орган в общината. Ако ние не страдаме от политически егоизъм, ако преценим, че даден кандидат, който не е към нашата организация, може да води града в нужната посока, бихме го подкрепили. Ако не - ще издигнем собствен кандидат. С всичките му политически рискове. Защото ако една непарламентарно представена политическа партия спечели кметски стол в град като нашия, втори по големина и динамика на развитие, връзките с централната власт, отделните министерства и управляващи фондове на Европейските програми не биха били достатъчно добри. И съществува опасност по този начин, получавайки собствено удовлетворение, да обречем града на една мълчалива изолация от бюджетите, разпределяни от централната власт. Разбира се, решението предстои да се вземе следващата година. Все още не знаем кои ще са политическите играчи, така че всичко е в областта на предположенията.

- В колко общини ще се опитате да излъчите свои представители в местната власт?

- Категорично е мнението ни, че процесът на разширяване на политическата ни биография ще продължава. Имаме много сериозен интерес от т.нар. средни общини, където готови структури от неправителствения сектор имат желание да се присъединят към нашата философия - независимост на клуба от централното ръководство.

- Каква роля има футболът във всичко това?

- Съдбата направи така, че в един момент аз да ръководя нещо уникално. Създаден футболен отбор от феновете на "Спартак". Причините, поради които бе създаден този отбор, по-известен като "Спартак на феновете" витаят във Варна от много години. Не знам кога ще има обединение на двата отбора поради простата причина, че феновете не приемат сегашното ръководство на отбора, спонсориран от "Инжстрой". Аз и момчетата няма да се откажем, защото знаем, че чистата енергия и правдата са на наша страна. Ние живеем за, а не от футбола.

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: