Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
НАП-Варна: Дарителите намаляват данъчните си основи с до 65%
Автор: Пламена Николова 10:31 / 16.03.2021Коментари (0)1404
©
От НАП Варна напомнят на физическите лица, които са направили дарения през 2020 година, че могат да намалят законно данъците си, които трябва да платят през  2021 година. Данъчното облекчение за дарения се ползва с подаване на годишната данъчна декларация в срок до 5 май 2021 г. и при условие, че данъчно задълженото лице няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация, включително и когато се подава коригираща декларация. При подаването на годишната декларация дарителите попълват приложение № 10, което е неразделна част от годишната данъчна декларация.

Дарителите могат да намалят с до 65%  данъчната си основа, ако са изпълнени определени условия. С до 50% може да се намали данъчната основа с дарение в полза на Центъра "Фонд за асистирана репродукция" и/или на Центъра "Фонд за лечение на деца". Друго данъчно облекчение, което могат да ползват гражданите, е за дарение за културата, тоест за създаване, съхранение и популяризиране на произведения на културата в качеството им на "меценати" по смисъла на Закона за меценатството. С парите, платени за култура, може да се намали с до 15 %  данъчната основа.

До 5 на сто от всички доходи на физическите лица се намаляват с дарения в полза на здравни или лечебни заведения; на специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и на Агенцията за социално подпомагане и на Фонд "Социална закрила" към министъра на труда и социалната политика. Облекчението е валидно и при дарение в полза на специализирани институции за деца, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, на детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии.

Данъчното облекчение може да се ползва и за дарения в полза на бюджетни предприятия, на регистрираните в страната вероизповедания, на специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания, както и в полза на Агенцията за хората с увреждания; на Българския Червен кръст; на културни институти и читалища. Данъчните облекчения за дарения могат да се

ползват и ако даренията са направени в полза на идентични лица от ЕС. В тези случаи към годишната данъчна декларация задължително се прилага и официален легализиран документ, удостоверяващ статута на получателя на дарението, и неговият превод на български език, извършен от заклет преводач.

Повече информация за ползването на данъчните облекчения може да се намери на електронната страница на НАП – www.nap.bg  и на телефона на информационния център на приходната агенция 0700 18 700.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: