Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
НПО загрижено за циганчетата от "Максуда", на които ще събарят къщите
Автор: Екип Varna24.bg 15:03 / 27.07.2016Коментари (0)4126
© Varna24.bg
Националната мрежа за децата, която обединява 137 неправителствени организации от цялата страна, поиска Община Варна да й предостави информация за незаконните постройки в циганското гето "Максуда", които предстои да бъдат съборени това лято. От сдружението настояват местната администрация да предостави план къде ще бъдат настанени семействата с деца, ако техните къщи бъдат разрушени, предаде Дарик.

Председателят на общинската комисия по социални дейности Лидия Маринова коментира, че миналата година, когато бяха премахнати близо 50 бараки, действията на администрацията са били адекватни.

"Тези хора бяха незаконно пребиващи и въпреки всичко се спазиха всички хуманитарни правила. Хората бяха настанени временно, а Общинският съвет им отпусна финансови помощи. Аз съм за спазването на човешките права, но в същото време трябва да се направи всичко възможно тези хора да бъдат убедени, че не може да не се спазват законите на страната. Хора от цяла България могат да пожелаят да живеят във Варна и всички поляни да се окажат заети", заяви Маринов по време на заседанието на комисията, на която беше разгледано писмото на Националната мрежа за децата.

По предложение на Янко Станев съветниците гласуваха да бъде създаден кризисен план при подобни събития, свързани с деца и промяна на тяхното местоживеене. В изработването му ще бъдат включени и представители на други институции.

Миналият август акцията срещу незаконите постройки в "Максуда" беше запазена в тайна до деня на премахването им. На този етап все още няма яснота кога и дали въобще това лято ще бъдат бутани къщи в циганското гето, въпреки че има подготвени над 150 заповеди за събаряне от кмета на район "Младост" Христо Христов.

В социалната дирекция на общината също нямат информация за предстояща акция. Преди година нейната шефка Любомира Комитска разбрала същия ден, че багерите влизат в "Максуда". Въпреки това смята, че екипът й е успял да се справи със ситуацията.

" Добре е различните звена да бъдат предварително информирани, за може екип от специалисти предварително да извежда децата и тогава да се събарят къщите", добави Комитска.

След миналогодишното събаряне на незаконни постройки 149 души, от които половината деца, бяха настанени в приюта на СУПЦ "Д-р Анастасия Железкова". Повече от тях си намериха квартири, а 66 души бяха преместени след месец в общинската почивна база в местността Баба Алено край Варна, където останаха до края на април. Част от тях отново са се върнали в приюта, като им поставен срок до края на септември да го освободят. Именно в СУПЦ "Д-р Анастасия Железкова" ще бъдат отново настанявани обитателите на постройките, които предстои да бъдат съборени.




Още по темата: общо новини по темата: 47
12.09.2019 »
12.09.2019 »
02.08.2019 »
10.01.2019 »
04.12.2018 »
30.10.2018 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Закупуване на самолети F-16
Бюджет 2024
Природни стихии
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: