Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
НСИ изследва харчовете на 216 семейства във Варненско
Автор: Димитър Щерев 15:25 / 02.04.2024Коментари (2)3107
©
216 семейства във Варненска област ще бъдат изследвани от Националния статистически институт (НСИ). Целта е да се набере сводка за техните ежемесечни приходи и разходи.

От началото на април 2024 г. НСИ, чрез териториалните статистически бюра в страната, започва провеждането на Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства. Началото му е поставено през 1925 г. и е най-старото извадково статистическо наблюдение в България. То е основен източник за получаване на достоверни и научнообосновани данни за доходите, разходите, потреблението и други елементи на жизненото равнище на населението, както и за измененията в тях, които настъпват по години. Въз основа на информацията от изследването се разработват политики на държавата в области като пенсионното осигуряване и социалното подпомагане, както и мерки за подобряване на жизнения стандарт на населението. Подобни изследвания се извършват във всички страни от Европейския съюз и в редица страни по света и представляват неделима част от дейността на статистическите институции.

Изследването е ежегодно и е включено в Националната статистическа програма за 2024 година. В него ще вземат участие 216 домакинства от област Варна, избрани на случаен принцип, които са разделени в три подизвадки от по 72 домакинства. В периода април - юни 2024 г. домакинствата от всяка подизвадка се включват последователно в Наблюдението на домакинските бюджети. Всяко домакинство участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип.

По време на своето участие домакинствата попълват дневници за получените доходи и направените разходи през текущия месец, както и информация за нерегулярните доходи и направените разходи за предходните два месеца, когато не са участвали пряко в изследването.

В област Варна изследването ще се проведе в градовете Варна, Белослав, Бяла, Девня и Дългопол, както и в селата Господиново, Детелина, Казашка река, Лопушна и Ягнило.

Наблюдението се осъществява от анкетьори-статистици, служители на отдел "Статистически изследвания - Варна“, които при посещението си в домакинствата се легитимират със служебна карта и представят писмо от председателя на НСИ. Анкетьорите са задължени, съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Предоставените от домакинствата лични данни ще бъдат събирани, обработвани и съхранявани само и единствено за производството на статистическа информация.

Опазването на тайната на данните, тяхната защита и използването им изключително за статистически цели е гарантирано от разпоредбите на Общия регламент за защита на личните данни, Регламент (ЕО) 223/2009 относно европейската статистика, Закона за статистиката и Закона за защита на личните данни.

Повече информация за методологията на наблюдението, както и резултати от предходни изследвания, могат да се намерят в рубриката "Доходи, разходи и потребление на домакинствата“ на интернет страницата на НСИ: https://www.nsi.bg/bg/node/3168








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.04.2024 г.
0
 
 
Да дойдат мен да питат!Ще им покажа и приходи и разходи.Да ги видим с тез доходи как ще карат
Aнонимен
на 03.04.2024 г.
0
 
 
НСИ да пита безработните и болни как да си плащат осигуровките за здраве и диабетните лекарства въобще Как оцеляват изглежда само пенсионерите и тези с ТЕЛК могат да живеят по добре всички социални врати са отворени за тях
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: