Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
На "Златни пясъци“ още чакат мечтаните руски туристи
Автор: Екип Varna24.bg 16:22 / 13.07.2016Коментари (2)1198
© Черно море
На "Златните" само пясъците все още са златни. И цените. Сезонът е в разгара си и никак не е трудно да се усети настроението, дори само с една обстойна разходка, химикал, тефтер, фотоапарат и доза журналистическо любопитство.

 "Къде са тези тълпи завърнали се туристи, ние не ги виждаме? - с този въпрос ме посрещна търговка на дрехи, бански, обувки и плажни аксесоари. Тази година сезонът определено е по-слаб от миналогодишния. Основно туристите, които посещават магазина, а и тези - на колегите наоколо, са поляци и румънци. Пазарят се много. Така са свикнали явно докато пазаруват по пазарите в Истанбул. За 10 лева по-надолу душата ми изваждат. И това е ежедневие. Превръщаме се в психолози тук, вместо да си вършим работата и да продаваме. Особено трудно работим с жените туристки. Но толкова зле, както е този месец юли, отдавна не помня да е било. Ето вижте имаме своеобразна скала на една от колоните в магазина.

На нея от месец април отбелязваме "нормалните" клиентки от руски произход. (Търговката уточнява, че под "нормална" се разбира клиентка, която не се пазари, не се кара, не моли за отстъпка и не обижда). На нея има 8 чертички. Проверките на всякакви видове институции - данъчни, хигиенни и др. са непрекъснати и уморителни. Почти през ден ни посещават инспектори. Поне сезонът да беше силен, нямаше да ме е яд за изгубеното време и безкрайни разговори с тях" - споделя още търговката.

Общото наблюдение на продавачите е, че въпреки пълните хотели, основният туристически поток по алеите на курорта не се отбива в магазините, купува рядко и ако купува, почти винаги се пазари и пробва да направи отстъпка. "Привечер гостите на курорта се движат на тълпи, но само се разхождат. Немските младежи, които са редовни всяка година тук - те не са ни клиенти. Идват, за да се забавляват, пият, ядат, залагат в казиното. Семействата идват от чужбина - подготвени с всички плажни аксесоари и само ако им се скъса нещо неотложно от морските атрибути, идват да го подменят като си избират най-евтините варианти" - споделя продавачка.

По мнение на персонала в заведенията за хранене и баровете, системата "all inclusive" в хотелите е основната причина за сериозния отлив от пиещи и ядящи на свободна консумация туристи. През деня повечето заведения са празни, а надвечер клиентите наблягат на алкохола.

Иначе в курорта "Златни пясъци" всички частници на атракциони, локали, магазини и увеселителни кътове са се постарали да наподобят атмосфера, максимално близка до "родната" за туристите. Песните в баровете на много места са на немски език. Надписите са на езиците, на които се предполага, че говорят основните гости. Има и посочени цени в евро. Продавачи и викачи заговарят минувачите на руски, немски, полски, а понякога - и на румънски.

Разговор с младежи, работещи в курорта показа, че всичко за оцеляването им по време на дългите смени (12, а често и 16-часови) е много скъпо - храна и напитки. "Ако не си нося от в къщи храна и безлкохолно, съм обречен да гладувам цял ден, защото цените тук са толкова надути и непосилни за нашия стандарт, че ако трябва да купувам от тук, то целият ми надник ще отиде само за това - сподели 19 годишен младеж, продавач във верига хранителни магазини в комплекса. Относно наемането на работа на младежи до 18 години, мениджъри на заведения и магазини споделиха, че избягват да рискуват. Почти никой не иска да си навлече гнева на инспекцията по труда. Затова са рядко тези, които наемат младежи под 18 години и то за кратко - във вид на стаж.

Цените на напитките и храните в заведенията за бързо хранене, разбира се, са пригодени за гости, живеещи при малко по-висок стандарт и съобразени с вкусовите предпочитания на чужденците. Надписи на немски "Deutsche café" приканват конкретна целева група. Меню от наденичка с картофи за по 6 лева се харчи доста добре. Парче пица върви по 3 лева, малка пица на крак - 10 лв. Популярните марки сладоледи от фризер струват с по лев, до два лева повече от тези - във Варна. Сервитьорите масово се оплакват, че вече са отминали годините на щедри бакшиши. Заплатите са по подразбиране ниски като все още собствениците на заведения предполагат, че с оставения бакшиш, техните служители ще си докарат прилично възнаграждение. И в силните месеци юли и август си докарват. Но да се говори за някогашните силни сезони, в които се заработват пари, с които човек ще се храни цяла година, е немислимо - споделя сервитьорка с 11 годишен стаж.

На морския бряг - всичко е добре познато. Всички концесионери са се погрижили за разнообразието от предлагани удоволствия и удобството на плажуващите. Люлки, вместо столове приканват за чаша студена напитка в бар на плажа. Блъскащи се колички седят подредени в очакване да падне вечерта и да за наводни от желаещи да се забавляват. Виенското колело не спира през цялото денонощие да люлее туристи. Децата-гости се разхождат с гривни на хотелите, където е отседнало семейството, за да не се изгубят. Днес вълнението на морето на "Златни пясъци" бе изключително силно, флагът - червен, а спасителите се караха непрекъснато с упорити туристи, които отказват да излязат от бурното море. Ние пожелаваме на всички работещи хора на "Златни пясъци" да дочакат своите най-желани туристи, да имат успешен сезон, а на самия курорт - още по-добри дни.



Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.07.2016 г.
0
 
 
Има да чакат - с тич боклуци - олинклузив и с разводнените си питиета да не са балами - заради тия вискои цени - бягат в Турция.
Aнонимен
на 13.07.2016 г.
0
 
 
Така написано, показва много добре простотията на българските курорти. Браво на журналиста.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: