На днешния ден много варненци канят свещеници да ръсят в домовете им за благословение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:57 / 06.01.2013
1372
Богоявление е дин от големите празници на Христовата църква и почива на едно историческо свещено събитие - кръщението на нашия Бог Иисус Христос във водите на река Йордан от Свети Йоан Кръстител. Това каза протойерей Дончо Александров от Варненска и Великопреславска митрополия.

Неслучайно празникът е наречен Богоявление, защото Бог проявява себе си в своите три лица именно при река Йордан. Синът се кръщава, Бог Отец говори, а Светия дух слиза под формата на гълъб над Спасителя. По думите на протойерей Дончо заради това църквата говори за явяването на Бога и разкриването му в три лица. 

В християнската църква празникът Богоявление се чества доста пищно и тържествено, като се освещава водата, която наподобява на водата от река Йордан. Вярва се, че Господ благославя тази вода, Светият дух слиза над нея. Така, както се освещава водата в река Йордан и в момента се освещава за подкрепа и духовна полза за всички християни. Освещават се и всички водни естества - морета, язовири, езера, за да има благословението на водата, не само като материален обет, но преди всичко, за да ни напомни, че всички трябва да черпим от живата вода, която е нашия спасител Христос. 

Протойерей Дончо добави, че посланието, което носи този празник, е не само да величаем Бога, но най-вече самите ние да се замислим за светото кръщение, което сме приели и обетите, които сме дали да служим на доброто и светлината. Във всеки един храм в епархията днес ще бъде отслужена Света литургия, ще бъде извършен и богоявленски водосвет, ще бъдат осветени и водните обекти, ще бъдат поръсени и всички християни. Има и традиция, според която точно днес свещеници влизат и ръсят с вода из домовете на миряните за благословение, разказа протойерей Дончо.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (1)

Още по темата (8):
06.01.2013 Днес е краят на периода на "мръсните дни" според езически вярвания
06.01.2013 Вижте човека, който днес извади два кръста в две различни населени места
06.01.2013 Над 4000 мъже с името Йордан празнуват имен ден на Богоявление в област
Варна
06.01.2013 20-годишен студент извади кръста от ледените води на Черно море
06.01.2013 Военен ритуал ще се състои във Варна
06.01.2013 Редица мероприятия са предвидени във Варна по случай Богоявление
Още новини от Новини от Варна:
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...
Първи снимки от катастрофата с Кирил Петков край Варна - на място...
Кметът Благомир Коцев: Градската среда е в основата на развитието...
Варна на второ място по заплати в страната
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).