На фест във Варна направиха Никулденска риба-торта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:47 / 05.12.2016
1333
Махнете гръбнака на шарана и миризмата на тиня изчезва. Този безценен съвет дадоха топ кулинари от журито на благотворителния фестивал за Никулден, който се откри срещу празника в емблематичния Юнашки салон на Варна. 

17 представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес от Североизтока, възпитаници на колежи и професионални гимназии се включиха в надпреварата за най-вкусно и изискано блюдо.

Традиционната никулденска риба приготвена поне по 17 различни начина преобладаваше, но точките обра шаран-торта, приготвен от майстори сладкари. Визията й изобщо не издаваше, че е сладко изкушение, приготвено от шоколад, ядки и плодове и гарнирано със сладък лук. На същия щанд имаше и полезна бутикова торта, приготвена без грам захар. Колежаните по туризъм се изявиха с херинга с пюре от тиква, както и с октопод на грил със сос от авокадо.

Млади готвачи, между които майстор от Корея, аранжираха ветроход, а на палубата му наредиха изобилие от суши.Общинари от Шумен изненадаха с блюдо с терин- панагасиус със спанак и кюфтета от риба.Кулинарните умения се оценяват от шеф Иван Манчев, Петър Йоргов-председател на Българската асоциация за кулинарна култура и Веселин Шарков, кулинарен спец. Всяко ястие се оценява първо по вкус, след това по визията му, каза шеф Манчев. Неговата рецепта за приготвяне на Никулденски шаран е с доматен сос, босилек, маслини и малко чесън-може пържен или запечен.

Традиционният кулинарен фестивал във Варна се организира от общината и от Варненската туристическа камара под мотото "Да споделим Никулден". Събраните средства от продажбата на изложените кулинарни творби отиват за подпомагане на дома за стари хора "Гергана" във Варна.



Източник: Труд

Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
07.12.2016 155 кг риба и рибни продукти са задържани при извършените проверки в търговски обекти в града
07.12.2016 Варненец отпразнува имен ден след 90 процента изгаряне
06.12.2016 Тъжен празник: Никулден в изпепеленото рибарско селище на "Златни пясъци"
06.12.2016 Военноморските сили почерпиха варненци с рибена чорба за Никулден
06.12.2016 Над 9000 души във Варна празнуват имен ден на Никулден
06.12.2016 Наградиха отличниците в кулинарния конкурс за Никулден
Още новини от Новини от Варна:
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).