Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
На форум обсъждаха предложения за развитието на "Таляна"
Автор: Стоян Маджиров 09:51 / 21.06.2019Коментари (0)1661
©
Между 13-и и 16 юни в град Варна се проведе форум "Таляна“, в който се включиха експерти от страната и чужбина, за да обсъдят предизвикателствата пред творческите квартали и културното предприемачество в страната.

Сред основните теми бяха: опазване на културно-историческото наследство; пешеходно удобство и достъпност, дизайн код, градска мебел и други теми, свързани с градската среда; привличане на културни оператори, творчески индустрии, бизнес с естетика в концепцията; и т.н.

Урбанистите Нурхан Реджеб и Силвия Чакърова от Placemake говориха за "Жизнената и активна градска среда", арх. проф. Нора Ломбардини от Politecnico di Milano, най-големия технически университет в Италия, разказа за добрите практики при опазването на културно-историческото наследство, а урбанистът Юлиян Канов от Букурещ сподели предизвикателство, с което той и екипът му от Wolfhouse са се сблъскали - превръщането на бивша фабрика за памук в клъстер за креативните индустрии.

Урбанистът Здравко Петров от historicalroutes.bg сподели как разказва историята със старата архитектура, археолога доц. д-р Валери Йотов сподели повече за Античността и разкопките на ул. "Цар Симеон I". Арх. Белин Моллов говори за новия живот на архитектурното наследство на старите градски ансамбли в подкрепа на устойчивото развитие и не на последно място Петко Дурмана представи своята вълнуваща лекция, озаглавена "Ноктюрно в тъмносиво и тюркоазено: Вечер над Таляна“.

Сред лекторите бяха и урбанистите Калоян Карамитов и Миглена Герасимова от "Визия за София“, архитекта Кристиян Мюлер от gutundgut, арх. Християн Петров, който разказа за квАРТалните революции по света, арх. Цветелина Панова от "Таратанци“, арх. Нона Цекова от "Smart Fab Lab", арх. Делчо Делчев от "Трансформатори“ и арх. Кристина Бониоти от Техническия университет в Милано, арх. Александра Бабунска и краеведът Християн Облаков.

Възможност да представят своята дейност получиха и другите участници в събитието, които активно се включиха в работните сесии. По време на практическите срещи между участниците те бяха разделени на четири групи според следните направления: Градско развитие и пешеходство, Опазване на културното наследство, Бизнес и стартъпи и Управление на креативни квартали.

На събитието се формулираха конструктивни предложения и принципи за развитието на “Таляна". Участниците споделят, че ако техните предложения бъдат възприети и се докажат като успешни, то този модел на развитие може да се приложи и за останалата част от историческия център на града. Обобщената информация от форума ще залегне в подготовката на стратегия, която има за цел да служи на гражданите, бизнеса и институциите като източник на информация и идеи за конкретни мерки и действия, примери за добри практики. Например, полза може да има собственикът на сграда паметник на културата, който има нужда от идеи за това как да оформи табелите на магазина, който отваря там, така че да не са в конфликт с автентичния вид на сградата. Или младият общински съветник, който е решил да предложи за гласуване някаква мярка за стимулиране опазването на културното наследство и търси добра практика.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: