Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
На среща във Варна математици обявиха, че ще има нов метод на преподаване
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 03.11.2016Коментари (0)969
©
Преди броени дни в Департамента за информация, квалификация и продължаващо образование - Варна се проведе семинар с 24-ма експерти поматематика и информатика от всички области в страната, който беше посветен на обучението по математика и информатика.

Едни от основните теми, обект на дискусия по време на събитието, бяха рекордно ниските резултати, отчетени на тазгодишните матури, причините за това и как този проблем да бъде решен в най-кратък срок. 

Експертите припомниха, че през 2016-та от общо 53 212 кандидат-гимназисти, 3881 са получили крайна оценка "слаб", като този брой е почти два пъти по-голям от миналогодишния, а резултатите са най-лошите от седем години насам. За сметка на това, пълните шестици по математика са едва 37.

"Отговорност на преподавателите е да адаптират материала според възможностите на децата в класа. Ролята на учителите се засилва. Те трябва да бъдат мотивирани да повишават квалификацията си, да използват нетрадиционни, интерактивни методи в часоветеси" -каза Маня Манева - главен експерт в дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН.

Експертите участваха и в квалификационни курсове  "Стратегии за учебно мотивиране" с лектор проф. д.п.н. Николай Колишев; "Използване на облак технологиите в работата на експерта" с лектори: гл. ас. д-р Елена Колева, ас. Севдалина Георгиева и "Създаване на креативна мотивираща среда в часовете по математика и информационни технологии" с лектор Вяра Николова. 

"В момента, имайки предвид с какви темпове се развиват света и науката около нас, достъпът до информация, който всяко дете има, шаблонната системата, по която продължават да се обучават учениците в училище води до голо запаметяване, бърза умора и отегчение, кратко запомняне и забравяне, голям обем на домашни работи, които не се изпълняват, апатия, бездействие, дори обезверяване в собствените възможности както у учениците, така и у преподавателите", сподели Вяра Николова - сертифициран Сугестопедагог, собственик и преподавател по математика в Учебен център "Материка", гр. Варна. 

"Училището не трябва да е място, където подготвяме детето за бъдещия живот, тъй като то е самият живот. Живот, в който ученикът усвоява основни знания и умения, но и формира отношението си към всичко, което го заобикаля, изграждайки ценностната си система. Но това може да се постигне само с помощта на учител, който дарява своите ученици с усещането за сигурност и любов, стабилизира чувството им за самоценност, подхранва позитивна мотивация за работа и изгражда среда за адекватна самостоятелна изява на всяко дете, отчитайки че той има сериозен потенциал и енергия да постигне своите "върхове", допълва Николова.

Семинарът завърши с поставени високи цели като всички експерти бяха единодушни, че новото време, в което живеем изисква осъвременяване на методите за обучение, подготовка на изцяло нова методология и не на последно място, воля у учителите да променят установената форма на преподаване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: