Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
На ул. "Братя Миладинови" е родният дом на откривателя на черната дупка
Автор: Екип Varna24.bg 11:55 / 14.04.2014Коментари (0)4097
© Народно дело
На ул. "Братя Миладинови" 53а е къщата на норвежкия почетен консул Фридолин Цвики, построена през 1908 г. от софийския инж. М. Иванов. Сградата е изградена на ъгъл с четири несиметрични фасади, на висок цокъл, със силно раздвижени фасади, украсени с щукатурна украса. Впечатлява стряховидният покрив, носен от високи профилирани дървени конзоли и силно прекъсван от капандурите на таванския етаж.

На фасадата на ул. "Иван Драсов" е поставена възпоменателна плоча, която ни съобщава с какво е забележителна тази къща. В нея на 14.ІІ.1898 г. е роден Фриц Цвики, който става световноизвестен учен в областта на астрономията. На 6-годишна възраст той е изпратен при дядо си в град Гларус, Швейцария, където завършва гимназия. Проявява интерес към математиката и физиката. Завършва федералния технологичен институт в Цюрих, където защитава докторска дисертация. През 1925 г. работи в Калифорнийския технологичен институт, първоначално в областта на физиката, а по-късно в астрофизиката. Заедно с Валтер Баде въвежда понятието свръх нова звезда и доказва съществуването на тъмната материя във вселената. Има стотици научни публикации и книги и през 1949 г. е награден от президента на САЩ Хари Труман с медал на свободата. През 1968 г. става професор. През 1972 г. получава златен медал от Кралското астрономическо дружество във Великобритания. В чест на Фриц Цвики е именуван астероид 1083 и един от лунните кратери.

Цвики е бил изключително приветлив и сърдечен човек. Участва в много благотворителни прояви. Обявил се твърдо против ядреното оръжие. Говори превъзходно български език. Умира в Пасадена, САЩ, на 8.ІІ.1974 г. на 75 години.

Училището "Свети Сава"

На кръстовището на ул. "Братя Миладинови" и "Ген. Колев" е началното училище "Свети Сава". Открито е като трикласно девическо училище. В същия двор е мъжкото начално училище "Св. Ангеларий". И двете са построени през 1888 г. През 1996 г. се обединяват под името "Свети Ангеларий". Училището съществува до 1957 г. Днес в двете сгради са настанени детски градини.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: