Набеден терорист се моли на варненския съд да не го връща в Турция

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:15 / 10.10.2018
2038
Интересен казус разглежда днес състав на Варненският окръжен съд, който трябваше да вземе решение дали да екстрадира в Турция  44-годишния турски гражданин Мехмед Я., който преди години е избягал от родината си в Германия след изтезания в турски затвор, предаде репортер на Varna24.bg.

Мъжът е със статут на бежанец от 2002 г. и с германско гражданство от 2009 г. Преди 20 години Мехмед е съден в Турция за участие в терористична организация. Присъдата му е от 1998 г. и влязла в сила година по-късно. Той лежи в затвора, където е изтезаван, но след промяна в законодателството на Турция спрямо европейските изисквания е пуснат на свобода. Тогава бяга в Германия. Турция обаче пуска мъжа за международно издирване, въпреки, че организацията не издирва хора, съдени по политически или религиозни подбуди. На база това издирване на 2 септември тази година при пристигането си на почивка във Варна мъжът е задържан на варненското летище.

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение "домашен арест“ и от 5 септември той е "затворник" в хотела, в който е отседнал на Златни пясъци.

Днес прокурорът по делото поиска от съда да не екстрадира Мехмед в Турция, където съществува риск да бъде изтезаван и животът му е застрашен. Освен това прокурорът обясни, че Анкара незаконно е използвала каналите на Интерпол за издирването на Мехмед за политическо престъпление. Налице е нарушение на устава на Интерпол, според който организацията не се намесва във въпроси от политически и религиозен характер. 

От германските власти също беше изпратена нота, в която се обяснява, че при даването на статут на на мъжа в Германия е взето под внимание това, че той е политически бежанец. 

В съдебната зала днес Мехмед обясни следното: "Съдилищата, в които бях съден след 1980 г. по време след военния преврат, са създадени, за да отнемат правата на хората. Съдията и прокурорът бяха военни и ние нямахме право на дума. Турция сама закри тези съдилища, заради законите на ЕС. Нямам никаква вина, единствено заради политическите ми убеждения бях задържан и измъчван. Работя като социален работник в Германия, от три години имам семейство, днес дори имам годишнина. Надявам се вашето решение да не ме връщате в Турция да направи този ден по-цветен и радостен за мен. Надявам се да откажете екстрадирането."

В залата присъстваха генералният консул на Република Турция Нурай Иньонтепе и генералният консул на Германия във Варна Недялко Неделчев.  

Припомняме, че Мехмед бе задържан на Летище Варна при пристигането му с полет от Дюселдорф на 2 септември, като целта на пребиваването му у нас е била почивка в к.к. Златни пясъци.

Мехмед Я. се издирва от 9 г. с червен бюлетин на Интерпол – Анкара издаден на 22. 08. 2009г. Престъплението, за което той е бил осъден и има влязла в сила присъда е за извършване на дейности като член на терористична организация PKK/KONGRA в Турция. Наложеното му наказание от турския съд е "лишаване от свобода“ в размер на 6г. и 3месеца, от което има остатък за изтърпяване - 3 години, 7 месеца и 23 дни. 

Защитата на Мехмед Я. посочи, че германските власти вече са отказали екстрадиция в Турция на мъжа, тъй като преследването спрямо него е било политическо. Пред съда обвиняемият заяви, че не е извършил престъпленията, за които е бил осъден от турските власти. Той посочи, че като студент, преследванията спрямо него са били, че е ползвал майчиния си – кюрдски език и заедно с други свои колеги от университета, е бил обявен за част от терористична организация.

Становището на съда тогава беше, че голяма част от представените доводи от защитата са по-скоро обект на преценка по време на същинското производство по екстрадиция.

Очаква се съвсем скоро да стане ясно и решението на съда за екстрадирането на Махмед.

Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
05.09.2018 Оставиха турския терорист под домашен арест в хотел във Варна
05.09.2018 Във Варна гледат мярката на турския терорист, хванат на летището
05.09.2018 Социален работник от Бон е бил задържан във Варна по искане на Турция
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).