Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Набеден терорист се моли на варненския съд да не го връща в Турция
Автор: Пламена Николова 15:15 / 10.10.2018Коментари (0)1993
© Varna24.bg
Интересен казус разглежда днес състав на Варненският окръжен съд, който трябваше да вземе решение дали да екстрадира в Турция  44-годишния турски гражданин Мехмед Я., който преди години е избягал от родината си в Германия след изтезания в турски затвор, предаде репортер на Varna24.bg.

Мъжът е със статут на бежанец от 2002 г. и с германско гражданство от 2009 г. Преди 20 години Мехмед е съден в Турция за участие в терористична организация. Присъдата му е от 1998 г. и влязла в сила година по-късно. Той лежи в затвора, където е изтезаван, но след промяна в законодателството на Турция спрямо европейските изисквания е пуснат на свобода. Тогава бяга в Германия. Турция обаче пуска мъжа за международно издирване, въпреки, че организацията не издирва хора, съдени по политически или религиозни подбуди. На база това издирване на 2 септември тази година при пристигането си на почивка във Варна мъжът е задържан на варненското летище.

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение "домашен арест“ и от 5 септември той е "затворник" в хотела, в който е отседнал на Златни пясъци.

Днес прокурорът по делото поиска от съда да не екстрадира Мехмед в Турция, където съществува риск да бъде изтезаван и животът му е застрашен. Освен това прокурорът обясни, че Анкара незаконно е използвала каналите на Интерпол за издирването на Мехмед за политическо престъпление. Налице е нарушение на устава на Интерпол, според който организацията не се намесва във въпроси от политически и религиозен характер. 

От германските власти също беше изпратена нота, в която се обяснява, че при даването на статут на на мъжа в Германия е взето под внимание това, че той е политически бежанец. 

В съдебната зала днес Мехмед обясни следното: "Съдилищата, в които бях съден след 1980 г. по време след военния преврат, са създадени, за да отнемат правата на хората. Съдията и прокурорът бяха военни и ние нямахме право на дума. Турция сама закри тези съдилища, заради законите на ЕС. Нямам никаква вина, единствено заради политическите ми убеждения бях задържан и измъчван. Работя като социален работник в Германия, от три години имам семейство, днес дори имам годишнина. Надявам се вашето решение да не ме връщате в Турция да направи този ден по-цветен и радостен за мен. Надявам се да откажете екстрадирането."

В залата присъстваха генералният консул на Република Турция Нурай Иньонтепе и генералният консул на Германия във Варна Недялко Неделчев.  

Припомняме, че Мехмед бе задържан на Летище Варна при пристигането му с полет от Дюселдорф на 2 септември, като целта на пребиваването му у нас е била почивка в к.к. Златни пясъци.

Мехмед Я. се издирва от 9 г. с червен бюлетин на Интерпол – Анкара издаден на 22. 08. 2009г. Престъплението, за което той е бил осъден и има влязла в сила присъда е за извършване на дейности като член на терористична организация PKK/KONGRA в Турция. Наложеното му наказание от турския съд е "лишаване от свобода“ в размер на 6г. и 3месеца, от което има остатък за изтърпяване - 3 години, 7 месеца и 23 дни. 

Защитата на Мехмед Я. посочи, че германските власти вече са отказали екстрадиция в Турция на мъжа, тъй като преследването спрямо него е било политическо. Пред съда обвиняемият заяви, че не е извършил престъпленията, за които е бил осъден от турските власти. Той посочи, че като студент, преследванията спрямо него са били, че е ползвал майчиния си – кюрдски език и заедно с други свои колеги от университета, е бил обявен за част от терористична организация.

Становището на съда тогава беше, че голяма част от представените доводи от защитата са по-скоро обект на преценка по време на същинското производство по екстрадиция.

Очаква се съвсем скоро да стане ясно и решението на съда за екстрадирането на Махмед.



Още по темата: общо новини по темата: 3
05.09.2018 »
05.09.2018 »
05.09.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: