Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Наблюдава се бум на самоубийствата във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 25.03.2011Коментари (1)2626
© Varna24.bg
Драстично се увеличават случаите на жени, които посягат на живота си пряко или косвено - като се пристрастяват към лекарства и алкохол, алармират специалисти. В момента две млади дами на 24 и 28 г. със зависимост към чашката се лекуват в токсикологията на Военноморска болница.

По-възрастната е със сериозни увреждания на периферната нервна система. "Тенденцията жени да се пристрастяват към алкохола се засилва през последната година-две", коментира шефът на клиниката доц. Снежа Златева. Тя посочи, че дамите много по-лесно се поддават на злоупотреби, а уврежданията настъпват по-бързо, при това са и по-тежки, отколкото при мъжете. За пример тя посочи, че миналата година е загинала 30-годишна алкохоличка, а в началото на тази - 34-годишна, въпреки че пациентките са искали да се справят с проблема си с помощта на токсиколози и психиатри.

Заедно с пристрастяването се наблюдава и ръст на опитите за самоубийство. Например преди няколко дни в токсикологията попаднали три шизофренички, които искали да се отровят, а от началото на годината неколцина варненки пробваха да скачат от високо или в морето със същата цел.

Основната причина за лошата тенденция според болничните психолози е икономическата криза. Заедно с нея на дамите влияят смяната на сезона, както и отговорностите, които ги затрупват. "Твърде много вече са хората, които останаха без работа. Вследствие на това се повишава нивото на критичните ситуации и виждате, вече сме свидетели на банков обир и взимане на заложници, което не се е случвало у нас", коментират специалистите.

Алкохолът всъщност е достъпна утеха, лесно бягство от реалността. Той е добре познат модел на поведение, който обаче завършва фатално. За съжаление няма култура, която да учи съвременните хора как да се справят с проблемите, които непрестанно ги застигат. Човек, който се чувства в безизходица и е решил да се утеши с чашката, започва да търси поводи, заради които да се "почерпи". Малко по малко те зачестяват и това неминуемо трябва да впечатли близките. Защото характерното криене на бутилки из къщата е присъщо на онези, които вече са в напреднала фаза на своята зависимост, предупреждават психолозите.

Те съветват родителите и учителите във връзка с предстоящите абитуриентски празници да се намесят, когато станат свидетели на алкохолни злоупотреби, защото в противен случай младежите приемат поведението си като толерирано и нормално.

Интересен факт е, че хората, които правят опити за самоубийство, го реализират не във фаза на дълбока депресия, а в момента, в който вече излизат от нея. Има един критичен момент, в който те вече не са така омаломощени, събрали са сили, но все още нямат надежда. И в прилив на енергия са готови да осъществят единствения план за изход, който преди това са обмисляли. В добавка към лошите условия, в които живеем, към отчаянието от безпаричието и липсата на вяра, че положението скоро ще се промени към добро, трябва да отбележим и настъпващата пролет. Психолозите са единодушни, че преходът между сезоните гарантирано влияе, особено на хората с лабилна психика или психиатрични проблеми.

В българското общество все още битува мнението, че зависимостта е въпрос на лош нрав или неподходяща компания. "Това е болест и следва да се лекува от специалисти, а не от врачки или по съседски", коментира психологът от Центъра за психично здраве Светлана Павлова. От дългогодишния си опит със зависими към хероин тя посочва, че в основата на всяка една зависимост е липсата на удовлетворение. "Но то трябва да се разбира като нагласа към себе си и света, а не като резултат от външни фактори", допълва специалистът. Според нея причината броят на зависимите или опиталите самоубийство да се увеличават е, че българите като цяло се чувстват неудовлетворени и това се дължи не само на безкрайната криза, но и на лошия светоглед.
По същата логика и безбройните програми за превенция на зависимостите не дават очакваните резултати, защото подходът е лош. "Страхът не е превенция. На всяка цигарена кутия има заплаха от болести, но потреблението не е намаляло", казва още психологът.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на burda
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: