Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Набутват две варненски галерии в една сграда
Автор: Екип Varna24.bg 16:20 / 29.02.2012Коментари (0)1241
© Народно дело
Нов опит да се натика Галерията за графично изкуство в Градската художествена галерия ще направи мнозинството на предстоящата сесия. Под очевидния натиск на ресорния зам.-кмет Коста Базитов комисията по култура разгледа отново въпроса могат ли двете институции да са под един покрив. На заседанието на Общинския съвет през декември по настояване на председателя на БСП Борислав Гуцанов предложението беше оттеглено.

Той припомни, че Графичната галерия се намираше в Центъра за съвременно изкуство, на чието място беше вдигнат хотел "Графит", и попита защо след завършването на сградата тя отново не се премести там. Въпросът ползва ли общината някакви помещения в новото здание беше повдигнат и вчера, но въпреки че на масата за дискусии присъстваха трима висши представители на администрацията - шефовете на дирекциите "Собственост и стопанство" и "Култура и духовно развитие", както и ресорният зам.-кмет Коста Базитов, никой не можа да даде отговор.

"Можем да говорим само по предложението на кмета за съвместяване на дейностите на двете галерии в една сграда", заяви Коста Базитов. Той беше и най-дейният поддръжник на идеята за съвместно функциониране, като доста енергично обясняваше на съветниците, че тяхната работа не е да нищят общината къде какви имоти има и може да ползва. Базитов почти се накара на директора на Градската художествена галерия Ванко Урумов, който се опита да обясни, че административно и функционално двете структури няма как да са под един покрив. В спора се опита да се намеси Светлана Такева от БСП, която предложи решението да се отложи, докато не се изясни какви помещения има общината в "Графит" съгласно договора за концесия. Идеята й обаче не получи подкрепа. Вместо това съветниците прецениха, че двата института няма да имат никакъв проблем да функционират под един покрив за срок от 10 години и дадоха положителното си становище за бъдещото разделение на стопанисване на сградата на Градската художествена галерия.

Все пак, макар и след дъжд качулка, по настояване на Димитър Чутурков от БСП и Петър Липчев от "Промяна за Варна" те ще се информират къде какви свободни помещения, годни за използване от културната общественост, има в града и какви точно права има общината в чисто новата сграда "Графит".

Според шефа на Графичния кабинет Венцислав Антонов обаче, дори и там да има на разположение нещо, то не може да бъде ползвано за целите на ръководената от него структура, защото зданието не е направено удобно.

Източник: в. Народно дело








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: