Началникът на Морско училище с обръщение по повод годишнина от рождението на Никола Вапцаров

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:07 / 07.12.2020
2352
Бивши и настоящи студенти от
ВВУ "Никола Йонков Вапцаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Началникът на Морско училище адм. Боян Медникаров отправи обръщение по повод 111 години от рождението на Никола Вапцаров и тържественото честване на патронния празник на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“. 

Уважаеми господа офицери, старшини, курсанти, кадети и матроси,

Уважаеми преподаватели и студенти,

Уважаеми госпожи и господа,

Уважаеми членове на академичната общност,

Приятели и съмишленици,

Днес се навършват 111 години от рождението на големия поет и моряк, на Човека - Никола Йонков Вапцаров. Името на патрона на най-старото техническо учебно заведение в страната датира от 1949 г. - категоричен символ на духа на българския моряк, на значимостта на професията, както и на националното морско образование.

Висшето военноморско училище е едно от малкото висши училища в света, което носи името на свой възпитаник. Ако припомним дати от неговия живот и творчество, ще отбележим, че той постъпва тук през 1926-а, когато е едва 17-годишен и се дипломира през 1932 г. Тежките условия на служба, обучение и живот в училището далеч от родния град оказват ключова роля за формирането на личността и характера на младия Вапцаров. Неговата борбеност, силна воля, неговите умения за общуване, непримиримост към неправдите на времето се формират именно в Морското машинно училище. Той написва първите си стихове за морето през тези паметни години. Следват редица стихове, сътворени от талантливия поет, литературни импресии, писма, в които пряко и косвено присъства морето с неговата неповторима красота и суровост. За дарбата и поетичните приноси на Никола Вапцаров свидетелства и фактът, че за него са написани многократно повече литературни творби, отколкото той самият е създал. За Вапцаров са се изказвали или са го превеждали десетки световноизвестни поети и писатели, включително двама носители на Нобелова награда за литература.

Поезията на Моряка продължава – от Вапцаров към Вапцаровци! Четейки откровенията на поета ме залива вълна от гордост, че животът ми е свързан с това училище. Като бивш възпитаник и настоящ началник и преподавател с чест заявявам "Това е моето училище!" И си мисля, че морален дълг на всички нас е да направим така, че думите на нашия патрон да звучат актуално както сега, така и в бъдеще.

Вапцаров е национален поет, който е свързан с всичките фибри на душата си, с живота и смъртта си, с националната съдба на своя народ, с националния език, на който са изпети неговите песни, с красотата на националното слово, което той е обогатил и обезсмъртил. Няма и не може да съществува извън това слово, което е негово съзнание и съдба, негова принадлежност, изразена веднъж завинаги пред света.

Името му е символ на вярата. Вярата – основа на духовния живот. Вярата, като нравствена опора в осъществяването на нашите стремежи. Животът без вяра е невъзможен, тя е необходима на човека, за да достигне пълното си себеосъществяване, тя е важна опора в духовния му свят. Вярата е условие за съществуване. Всички ние носим Вапцаровата вяра дълбоко в себе си, тя е мотора за развитието и усъвършенстването на учебния процес, на научната и преподавателската дейност.

Смея да твърдя, че възпитаниците на Морско училище истински се гордеят със своя патрон и идентифицират училището си, професията си и себе си с духа и името на Вапцаров. Вапцаровци не само свято пазят духовното завещание на своя любим патрон, а продължават, създават и развиват нови традиции, умножават духовното богатство, завещано им от великия поет.

Гордея се, че днес България притежава едно от най- авторитетните висши учебни заведения, в което получават висше морско образование, практическа подготовка и морска закалка кадрите за военния и гражданския флот. ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ е не само сред символите на Варна и на България, но и институция с висок авторитет в световните морски среди. Времето, в което живеем издига още повече значението и отговорностите му. Благодарение на учебните му планове и програми, разработени в съответствие с всички международни изисквания, то продължава да осигурява висококвалифицирани и мотивирани лидери и експерти, намиращи реализация в различни области на професионалния живот. Тези формални признания, успехите и авторитета на училището са естествен резултат от една модерна управленска философия, следвана с постоянство, упоритост и гъвкавост. Морската Алма Матер е един от редките примери за тясно сътрудничество на образователна институция с наши и чуждестранни потребители на кадри, на научни и образователни продукти. Тя е пример за проактивно международно сътрудничество и създаване на цяла мрежа от връзки с други морски образователни институции. Към днешна дата е твърде малко и непълно да се каже, че ВВМУ прилага международните стандарти в морското образование.

Всъщност Морско училище е вече един от "законодателите“ в тези стандарти.

Към днешна дата Военноморското училище непрекъснато обогатява учебната си база с нови симулатори и тренажори, кабинети и лаборатории и е пример за широко използване на съвременните информационни технологии в образователния процес и контрола му. Смея да твърдя, че качеството на учебните планове, програми и методи на преподаване в Морско училище са напълно съпоставими с европейските стандарти.

Много неща се промениха от Вапцаровския випуск насам в училището. За корабоплавателните фирми по света името на Вапцаров е символ на световна марка за качество на кадрите. За всички българи то е името на центъра на българската морска наука и образование. За всички варненци то е име на училището, превърнало се в обичан символ на града.

Времето ни е възложило задачата да запазим тази марка, за да има морска България и българи-моряци. Това е едно сериозно предизвикателство за всички нас - днешните преподаватели, командири, курсанти и студенти от Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров".

Призовавам ви да съхраним Вапцаровата вяра като висша ценност, духовна категория, без която човешкото съществуване е немислимо. Огромната й сила ни спасява, когато преодоляваме трудностите. Животът на нашия патрон и неговото творчество могат да бъдат за всички нас пример и философия. Нека неизчерпаемите силни духовни послания на поета Никола Вапцаров да бъдат наш пътеводител, маяк в труден момент, когато търсим вярната посока в себе си и в различни точки на света. Да съхраним неговото отношение към морето, духовна чистота, хуманизъм и нравствена сила. Вапцаровата поетична вселена е послание към нас и към бъдещите поколения.

Дами и господа командири, преподаватели, курсанти, студенти и служители, честването на този светъл празник е повод за равносметка, но и повод за нови търсения, планове и мечти!

Желая ви здраве, бъдещи успехи, удовлетворение от постигнатото!

Флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).