Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Началникът на Морско училище с обръщение по повод годишнина от рождението на Никола Вапцаров
Автор: Пламена Николова 15:07 / 07.12.2020Коментари (0)2354
© Фейсбук
Бивши и настоящи студенти от
ВВУ "Никола Йонков Вапцаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Началникът на Морско училище адм. Боян Медникаров отправи обръщение по повод 111 години от рождението на Никола Вапцаров и тържественото честване на патронния празник на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“. 

Уважаеми господа офицери, старшини, курсанти, кадети и матроси,

Уважаеми преподаватели и студенти,

Уважаеми госпожи и господа,

Уважаеми членове на академичната общност,

Приятели и съмишленици,

Днес се навършват 111 години от рождението на големия поет и моряк, на Човека - Никола Йонков Вапцаров. Името на патрона на най-старото техническо учебно заведение в страната датира от 1949 г. - категоричен символ на духа на българския моряк, на значимостта на професията, както и на националното морско образование.

Висшето военноморско училище е едно от малкото висши училища в света, което носи името на свой възпитаник. Ако припомним дати от неговия живот и творчество, ще отбележим, че той постъпва тук през 1926-а, когато е едва 17-годишен и се дипломира през 1932 г. Тежките условия на служба, обучение и живот в училището далеч от родния град оказват ключова роля за формирането на личността и характера на младия Вапцаров. Неговата борбеност, силна воля, неговите умения за общуване, непримиримост към неправдите на времето се формират именно в Морското машинно училище. Той написва първите си стихове за морето през тези паметни години. Следват редица стихове, сътворени от талантливия поет, литературни импресии, писма, в които пряко и косвено присъства морето с неговата неповторима красота и суровост. За дарбата и поетичните приноси на Никола Вапцаров свидетелства и фактът, че за него са написани многократно повече литературни творби, отколкото той самият е създал. За Вапцаров са се изказвали или са го превеждали десетки световноизвестни поети и писатели, включително двама носители на Нобелова награда за литература.

Поезията на Моряка продължава – от Вапцаров към Вапцаровци! Четейки откровенията на поета ме залива вълна от гордост, че животът ми е свързан с това училище. Като бивш възпитаник и настоящ началник и преподавател с чест заявявам "Това е моето училище!" И си мисля, че морален дълг на всички нас е да направим така, че думите на нашия патрон да звучат актуално както сега, така и в бъдеще.

Вапцаров е национален поет, който е свързан с всичките фибри на душата си, с живота и смъртта си, с националната съдба на своя народ, с националния език, на който са изпети неговите песни, с красотата на националното слово, което той е обогатил и обезсмъртил. Няма и не може да съществува извън това слово, което е негово съзнание и съдба, негова принадлежност, изразена веднъж завинаги пред света.

Името му е символ на вярата. Вярата – основа на духовния живот. Вярата, като нравствена опора в осъществяването на нашите стремежи. Животът без вяра е невъзможен, тя е необходима на човека, за да достигне пълното си себеосъществяване, тя е важна опора в духовния му свят. Вярата е условие за съществуване. Всички ние носим Вапцаровата вяра дълбоко в себе си, тя е мотора за развитието и усъвършенстването на учебния процес, на научната и преподавателската дейност.

Смея да твърдя, че възпитаниците на Морско училище истински се гордеят със своя патрон и идентифицират училището си, професията си и себе си с духа и името на Вапцаров. Вапцаровци не само свято пазят духовното завещание на своя любим патрон, а продължават, създават и развиват нови традиции, умножават духовното богатство, завещано им от великия поет.

Гордея се, че днес България притежава едно от най- авторитетните висши учебни заведения, в което получават висше морско образование, практическа подготовка и морска закалка кадрите за военния и гражданския флот. ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ е не само сред символите на Варна и на България, но и институция с висок авторитет в световните морски среди. Времето, в което живеем издига още повече значението и отговорностите му. Благодарение на учебните му планове и програми, разработени в съответствие с всички международни изисквания, то продължава да осигурява висококвалифицирани и мотивирани лидери и експерти, намиращи реализация в различни области на професионалния живот. Тези формални признания, успехите и авторитета на училището са естествен резултат от една модерна управленска философия, следвана с постоянство, упоритост и гъвкавост. Морската Алма Матер е един от редките примери за тясно сътрудничество на образователна институция с наши и чуждестранни потребители на кадри, на научни и образователни продукти. Тя е пример за проактивно международно сътрудничество и създаване на цяла мрежа от връзки с други морски образователни институции. Към днешна дата е твърде малко и непълно да се каже, че ВВМУ прилага международните стандарти в морското образование.

Всъщност Морско училище е вече един от "законодателите“ в тези стандарти.

Към днешна дата Военноморското училище непрекъснато обогатява учебната си база с нови симулатори и тренажори, кабинети и лаборатории и е пример за широко използване на съвременните информационни технологии в образователния процес и контрола му. Смея да твърдя, че качеството на учебните планове, програми и методи на преподаване в Морско училище са напълно съпоставими с европейските стандарти.

Много неща се промениха от Вапцаровския випуск насам в училището. За корабоплавателните фирми по света името на Вапцаров е символ на световна марка за качество на кадрите. За всички българи то е името на центъра на българската морска наука и образование. За всички варненци то е име на училището, превърнало се в обичан символ на града.

Времето ни е възложило задачата да запазим тази марка, за да има морска България и българи-моряци. Това е едно сериозно предизвикателство за всички нас - днешните преподаватели, командири, курсанти и студенти от Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров".

Призовавам ви да съхраним Вапцаровата вяра като висша ценност, духовна категория, без която човешкото съществуване е немислимо. Огромната й сила ни спасява, когато преодоляваме трудностите. Животът на нашия патрон и неговото творчество могат да бъдат за всички нас пример и философия. Нека неизчерпаемите силни духовни послания на поета Никола Вапцаров да бъдат наш пътеводител, маяк в труден момент, когато търсим вярната посока в себе си и в различни точки на света. Да съхраним неговото отношение към морето, духовна чистота, хуманизъм и нравствена сила. Вапцаровата поетична вселена е послание към нас и към бъдещите поколения.

Дами и господа командири, преподаватели, курсанти, студенти и служители, честването на този светъл празник е повод за равносметка, но и повод за нови търсения, планове и мечти!

Желая ви здраве, бъдещи успехи, удовлетворение от постигнатото!

Флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: