Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Национален протест срещу войната по пътищата във Варна и редица градове в неделя
Автор: Екип Varna24.bg 18:12 / 25.05.2023Коментари (0)1176
© Фокус
Близки на деца, загинали в катастрофи, излизат на пореден национален протест в 20 населени места. Те настояват за промени в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за движение по пътищата. Това съобщи в пресклуба на БТА в Ямбол Иван Спасов, ръководител на протестите и организатор на над 250 семейства, загубили деца и близки при пътни произшествия.

Организаторите предвиждат блокади на движението по главни пътни артерии в цялата страна. Протестите са планирани от 10:00 часа тази неделя (28 май) в София, Костинброд, Самоков, Боровец, село Братаница, Етрополе, Казанлък, Чирпан, Хасково, Тополовград, Бургас, Варна, Шумен, Търговище, Кубрат, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Любимец и ямболското село Козарево.

Според статистика на МВР от началото на тази година на пътя са загинали 179 души, около 3000 хиляди са ранените. Това е наистина война по пътищата, каза още организаторът на протестите. Близките на загинали в катастрофи искат и среща с председателя на Народното събрание Росен Желязков следващата седмица. На нея ще бъдат поканени всички парламентарни групи, каза още Спасов.

Планиран е и национален протест на 31 май в София. "Ще затворим бул. "Витоша“, след това ще отидем пред Народното събрание и ще чакаме да ни приемат, защото след това депутатите излизат в отпуска. Родителите на тези деца чакат справедливост, не чакат някои да си изкарат отпуската, пък после да решават“, допълни той пред БТА.

"Ние искаме тези престъпления да се класифицират като умишлени, а не убийците да седят три месеца в ареста, или изобщо да не бъдат арестувани. За това време не могат да бъдат изготвени експертизи – технически или каквото и да били. Те са пускани на свобода, защото законът не позволява да бъдат държани повече. Повечето или се укриват, или намират начин да се оправят. Накрая повечето дела свършват с условни присъди“, подчерта организаторът на протестите.

"Държавата е абдикирала по отношение на тези семейства. Същевременно в България има един твърде доходоносен бизнес – адвокати на застрахователи са информирани и са на местопроизшествието, преди самите родители, дори преди линейката. И започват да уговарят хората, когато са още в шок, да подпишат някакви договори за някакви проценти. За съжаление, това е една търговия с живота на децата, превърнала се в огромен бизнес“, заяви Спасов.



Още по темата: общо новини по темата: 68
17.09.2023 »
01.09.2023 »
01.09.2023 »
30.08.2023 »
29.08.2023 »
04.06.2023 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: