Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Национална кръгла маса "Иновации и дигитализация – технологии на успеха" се проведе в ТУ-Варна
Автор: Пламена Николова 12:47 / 17.05.2022Коментари (0)907
©
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
По случай 60-годишнината си Технически университет – Варна бе организатор и домакин на Национална кръгла маса, която се проведе в хотел "Голдън Тюлип“ вчера.

Основна цел на събитието бе да бъдат споделени успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност – залог за успешно развитие на инженерните кадри и основополагащи за създаването на високотехнологични и иновационни бизнеси в България.

В кръглата маса участваха Божидар Божанов, министър на електронното управление, областен управител на Варненска област Благомир Коцев, Петър Кирков, директор на дирекция "Мрежова и информационна сигурност" в Министерството на електронното управление, Лилия Христова, Директор на Дирекция "Образование и младежки дейности“, Община Варна, ректори на висши училища и представители на иновативни бизнеси, участващи активно при създаването на инженерни кадри.

"В юбилейната година, в която ТУ-Варна празнува своята 60 годишнина ние сме още по-мотивирани да работим усилено. За три години бюджетът на университета нарасна с 50%, с 20% се увеличили броя на студентите и вече те са над 5 000 души. Университетът е разпознаваем в европейското научно пространство и имаме привлечени над 4 млн. лева от европейски програми. Лидери сме в обучението по компютърни науки с пет специалности, две от които са нови за страната – "киберсигурност“ и "изкуствен интелект“. В компютърните специалности тази учебна година ще приемем 465 студенти, от които 250 са се записали още на ранен прием. Университетът е дом на ИТ бизнеса, за който имаме ремонтирана триетажна сграда и постигаме по-добро съвместно обучение, по-добро кариерно реализиране на нашите студенти и по-добра научна работа по европейските проекти“ – заяви в обръщението си към участниците във форума ректорът на ТУ-Варна проф. д-р инж. Венцислав Вълчев и подчерта: "Организираме този форум, защото безспорно иновациите и дигитализацията са най-важни за съвременната икономика и за североизточния район, в който нашия университет е структурообразуващ“.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов поздрави участниците в събитието с думите: “Дигитализацията е основата на бъдещето и ние трябва да се фокусираме върху нея, така че да постигнем ефективност и защита от системен риск на обществото и държавата. Важно е да не изоставяме в този процес и затова много разчитаме на университетите и на академичната общност, защото там се случват иновациите. Държавата следва добрите и установени практики, но университетите съвместно с бизнеса са средството, с което се движим напред“.

Събитието продължи с лекции на министър Божидар Божанов на тема: "Представяне на програма и приоритети на МЕУ в дигитализацията“ и презентация на Петър Кирков, директор на дирекция "Мрежова и информационна сигурност" в Министерството на електронното управление, директор на CERT Bulgaria на тема: "Кибер сигурността при иновации и дигитализация".

Форумът протече в два панела с водещи модератори – проф. д-р инж. Тодор Ганчев, зам.-ректор на ТУ-Варна и доц. д-р Светлана Лесидренска, декан на Машинно-технологичен факултет на ТУ-Варна. Бяха обсъдени и дискутирани теми, свързани с адаптацията на научноизследователските и научно-приложните дейности на висшите училища в посока създаване на фокусиран иновационен потенциал и взаимодействия с високотехнологични компании.

В края на събитието проф. Вълчев връчи почетния плакет на университета на министър Божанов и на Благомир Коцев, областен управител на Област Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Милен Цветков загина в жестока катастрофа в София
Влизането на България в Шенген
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: