Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Националното състезание за извличане на данни и знания “QUERYADA" стартира във ВСУ "Черноризец Храбър“
Автор: Пламена Николова 16:10 / 08.11.2019Коментари (0)3200
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Националното състезание за ученици и студенти за извличане на данни и знания "QUERYADA“ ще се проведе на 9 и 10 ноември 2019 г. във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“. Инициатор и организатор на събитието за пета поредна година е катедра "Информатика“ на университета. В състезанието (присъствено и онлайн) ще участват отборите на Варненския свободен университет, Икономическия университет във Варна, Техническия университет - Габрово, Минно-геоложкия университет, Русенския университет "Ангел Кънчев“, на Математическата гимназия и СОУ "Климент Охридски“ в морската столица. Чуждестранните участници ще се включат онлайн.

В състезателните дни участниците ще работят по задачи, свързани с моделиране на база данни по зададен бизнес казус, ще пишат заявки на SQL, ще извличат данни от една или повече свързани таблици и ще изследват уязвимости на бази данни в уеб.

Отборите ще работят и по изследователска задача, свързана с откриването на зависимости и аномалии в данни по проблем, избран от самите тях. Могат да се обработват числови данни, изображения, видео и звук.

Изключително интересна и богата е съпътстващата програма на “QUERYADA".

На 9 ноември от 13.30 ч. в Учебно-спортния комплекс на университета започва дискусията "Micro IT Jobs“ или как студентите и гимназистите могат да работят почасово. Модератор на панела е доц. д-р Галина Момчева. От 14,15 ч. същият ден е лекцията "Умни градове - реалности, перспективи, прогнози“, която ще представи световноизвестният швейцарски експерт в областта на информационните технологии и софтуерни архитектури д-р Александър Самарин. Той ще презентира ролята на BIG Data за интелигентните градове.

Социалната отговорност на ИТ експертите ще бъде обсъдена на работен семинар на 10 ноември от 13.00 ч. Той се провежда по проект "Достъпно обучение по Web съдържание – AWCAT“ №2017-1-PL01-KA203-038820 по Програма Еразъм+, КД2 "Стратегически партньорства“ на ЕС. По проекта е разработена иновативна програма за обучение на студенти, свързана с достъпността на уебсайтове за хора със специални потребности. Модератор по темата ще бъде проф. д-р Теодора Бакърджиева.

Със специален интерес се очаква и откриването на гостуващата интерактивна експозиция "Новите будители“, която включва нестандартни научни визуализации и идеи, разработени в партньорство между Научноизследователския институт към Медицински университет - Варна и преподаватели и студенти от професионални направления компютърни науки, архитектура, изкуства на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“. Експозицията бе открита за първи път в навечерието на Деня на народните будители във Варна. Във ВСУ изложбата ще е в главното фоайе на университета, след което ще бъде изложена и в Медицинския университет.

След откриването на експозицията ще бъдат наградени и победителите в "QUERYADA“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: