Над 10 000 души са посетили юбилейното "Варненско лято“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:18 / 14.06.2017
1868
Около 10 000 са били зрителите, насладили се на разнообразната програма през 11-те фестивални дни от юбилейното 25-о издание на "Варненско лято".

Организаторите бяха помислили за всеки вкус, селектирайки театрални и танцови спектакли, пърформанси, изложба, прожекции, концерти, срещи и дискусии в девет различни пространства във Варна. Българските зрители реагираха топло дори на чужди и далечни театрални култури и това ме изненада много приятно, обобщи координаторът на фестивала Асен Терзиев. "Публиката изпрати на крака и с бурни аплодисменти трупата на Института за пекинска опера от провинция Анхуей, която представи "Ужасената душа: Макбет" при откриването на фестивала. Добри бяха отзивите и за унгарския спектакъл "Дневникът на един луд", издържан в съвременен театрален език и наистина много по-различен от нещата, които може да бъдат видени в България", отбеляза Асен Терзиев.

Общо 52 бяха събитията, включени в програмата на юбилейното "Варненско лято", а за всичките 25 години на неговото съществуване те са над 740. "През всичките тези години винаги намирахме начин фестивалът да се проведе, дори в най-безнадеждните моменти. Когато са ми предлагали да го правим през година, съм отговаряла, че човек не знае колко време му е отредено на тази земя и нищо не трябва да се отлага. Когато градим фестивалната програма всяка година, ние доказваме, че всичко това, което правим, си струва, и то много... Да правиш фестивал е кауза, която си избираш. Това не е като да направиш едно или две издания, да се отчетеш с някакво мероприятие. Ние се събрахме хора, които превърнахме фестивала "Варненско лято" в кауза на живеенето си. Тази духовна енергия си заслужава да бъде съхранена", каза при откриването на "Варненско лято" Цветана Манева - съорганизатор на фестивала. "След раждането на дъщеря ми това е второто смислено нещо, което съм направила в живота си", призна една от най-обичаните актриси.

В основната програма на "Варненско лято", която включва най-доброто от настоящия театрален сезон, бяха селектирани 9 спектакъла - осем от тях на столични театри и "Влюбеният Шекспир" на Варненския драматичен театър. По един убедителен и завладяващ начин Филип Аврамов и Валери Йорданов пресъздадоха ужаса на войната в Югославия в "Ничия земя". "Богът на касапницата" и "Името" поставиха на дневен ред въпросите за парадоксите на съвременното общество. Вълнуващ анализ на човешките взаимоотношения представи спектакълът "Една нощ с теб". Амбициозният опит за първи път да се постави у нас един от най-четените романи на Толстой видяха зрителите в "Анна Каренина" на Николай Поляков. "Светлото бъдеще на битака" на Театрална работилница "Сфумато" остави без дъх публиката от първата до последната секунда с опита си да проникне в най-съкровените кътчета на човешката природа и да насочи вниманието към време, с което ни свързват противоречиви чувства и оценки - периодът на съветското и постсъветското общество. Пред публиката се разкри ужасът на отнетото детство на всички онези, отраснали в концентрационните лагери, и разтърсващите признания на надзирателите, преследвани цял живот от миризмата на кръв, а споменът им за онези години се изчерпва с простото "Действахме по инструкция"...Впечатляващо беше и представлението на Младежкия театър - "Еквус". 36 години след Гриша Островски съвременен прочит на пиесата на Питър Шафър прави режисьорът Стайко Мурджев. Финал на основната програма на фестивала постави мюзикълът "Авеню Q".

10-годишен юбилей през тази година отпразнува модулът "Шоукейс" във фестивалната програма, който представя по-иновативни и мобилни български спектакли. Две постановки се завърнаха пред варненска публика след 10 години. "Валентинов ден" и "Жюли, Жан и Кристин" са били включени в първия модул "Шоукейс" през 2008 г.

20 бяха международните гости, представители на различни фестивали и организации от САЩ и Европа, които проследиха програмата и се включиха в различни професионални срещи. Театроведи от различни поколения обсъдиха тенденциите в драматургията - родна и чуждестранна, които се открояват в рамките на фестивала "Варненско лято" през всичките 25 години на неговото съществуване. Специално място в паралелната програма зае и филмът спомен за режисьорката Юлия Огнянова - име -явление в българската театрална култура.



Източник: Черно море

Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
22.07.2022 Международният джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли
28.06.2022 Ново име в концерта тази вечер на ММФ "Варненско лято"
27.06.2022 Започна ММФ "Варненско лято"
24.06.2022 Мащабен концерт открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 25 юни
13.04.2022 "Пролетни гласове" с балет и музика във "Варненско лято за деца"
01.09.2021 Четири концерта са включени в бароковия модул на ММФ "Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).