Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Над 10 000 души са посетили юбилейното "Варненско лято“
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 14.06.2017Коментари (0)1854
© Черно море
Около 10 000 са били зрителите, насладили се на разнообразната програма през 11-те фестивални дни от юбилейното 25-о издание на "Варненско лято".

Организаторите бяха помислили за всеки вкус, селектирайки театрални и танцови спектакли, пърформанси, изложба, прожекции, концерти, срещи и дискусии в девет различни пространства във Варна. Българските зрители реагираха топло дори на чужди и далечни театрални култури и това ме изненада много приятно, обобщи координаторът на фестивала Асен Терзиев. "Публиката изпрати на крака и с бурни аплодисменти трупата на Института за пекинска опера от провинция Анхуей, която представи "Ужасената душа: Макбет" при откриването на фестивала. Добри бяха отзивите и за унгарския спектакъл "Дневникът на един луд", издържан в съвременен театрален език и наистина много по-различен от нещата, които може да бъдат видени в България", отбеляза Асен Терзиев.

Общо 52 бяха събитията, включени в програмата на юбилейното "Варненско лято", а за всичките 25 години на неговото съществуване те са над 740. "През всичките тези години винаги намирахме начин фестивалът да се проведе, дори в най-безнадеждните моменти. Когато са ми предлагали да го правим през година, съм отговаряла, че човек не знае колко време му е отредено на тази земя и нищо не трябва да се отлага. Когато градим фестивалната програма всяка година, ние доказваме, че всичко това, което правим, си струва, и то много... Да правиш фестивал е кауза, която си избираш. Това не е като да направиш едно или две издания, да се отчетеш с някакво мероприятие. Ние се събрахме хора, които превърнахме фестивала "Варненско лято" в кауза на живеенето си. Тази духовна енергия си заслужава да бъде съхранена", каза при откриването на "Варненско лято" Цветана Манева - съорганизатор на фестивала. "След раждането на дъщеря ми това е второто смислено нещо, което съм направила в живота си", призна една от най-обичаните актриси.

В основната програма на "Варненско лято", която включва най-доброто от настоящия театрален сезон, бяха селектирани 9 спектакъла - осем от тях на столични театри и "Влюбеният Шекспир" на Варненския драматичен театър. По един убедителен и завладяващ начин Филип Аврамов и Валери Йорданов пресъздадоха ужаса на войната в Югославия в "Ничия земя". "Богът на касапницата" и "Името" поставиха на дневен ред въпросите за парадоксите на съвременното общество. Вълнуващ анализ на човешките взаимоотношения представи спектакълът "Една нощ с теб". Амбициозният опит за първи път да се постави у нас един от най-четените романи на Толстой видяха зрителите в "Анна Каренина" на Николай Поляков. "Светлото бъдеще на битака" на Театрална работилница "Сфумато" остави без дъх публиката от първата до последната секунда с опита си да проникне в най-съкровените кътчета на човешката природа и да насочи вниманието към време, с което ни свързват противоречиви чувства и оценки - периодът на съветското и постсъветското общество. Пред публиката се разкри ужасът на отнетото детство на всички онези, отраснали в концентрационните лагери, и разтърсващите признания на надзирателите, преследвани цял живот от миризмата на кръв, а споменът им за онези години се изчерпва с простото "Действахме по инструкция"...Впечатляващо беше и представлението на Младежкия театър - "Еквус". 36 години след Гриша Островски съвременен прочит на пиесата на Питър Шафър прави режисьорът Стайко Мурджев. Финал на основната програма на фестивала постави мюзикълът "Авеню Q".

10-годишен юбилей през тази година отпразнува модулът "Шоукейс" във фестивалната програма, който представя по-иновативни и мобилни български спектакли. Две постановки се завърнаха пред варненска публика след 10 години. "Валентинов ден" и "Жюли, Жан и Кристин" са били включени в първия модул "Шоукейс" през 2008 г.

20 бяха международните гости, представители на различни фестивали и организации от САЩ и Европа, които проследиха програмата и се включиха в различни професионални срещи. Театроведи от различни поколения обсъдиха тенденциите в драматургията - родна и чуждестранна, които се открояват в рамките на фестивала "Варненско лято" през всичките 25 години на неговото съществуване. Специално място в паралелната програма зае и филмът спомен за режисьорката Юлия Огнянова - име -явление в българската театрална култура.



Източник: Черно море



Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: