Над 100 ученици от Варна ще гостуват на Районния съд

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:14 / 13.04.2016
971
За поредна година по традиция в седмицата, когато отбелязваме Деня на Българската конституция и Професионалния празник на юристи и съдебни служители, Районен съд - Варна организира информационни срещи за ученици на територията на съдебната палата. 

Тези своеобразни Дни на отворени врати са породени от интереса към редовно провежданите в сградата на съда петъчни беседи на правна проблематика между районни съдии и ученици от средния курс, както и към все по-мащабните изнесени срещи в различни варненски училища по проект "Час по правосъдие", осъществяван съвместно от магистрати на Районен и Окръжен съд - Варна. 

През настоящата година Районен съд - Варна се включи в инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и стана участник в образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

Именно като част от тази програма, в продължение на два дни - на 14 и 15 април 2016 г., от 11 часа, в Районен съд - Варна ще гостуват над 100 ученици - цял випуск десетокласници на Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров". Гимназистите ще влязат в истинска съдебна зала, ще гледат видеорубрики на тема "Третата власт отвътре" и ще могат непосредствено да добият впечатления от спецификата на работа в съдебната палата, да се запознаят с правилата за достъп и поведение в съдебна зала, с функциите и правомощията на съдии, прокурори, съдебни заседатели и администрация. 

Десетокласниците ще имат възможност да разговарят и поставят своите въпроси пред магистратите Геновева Илиева и Ивелина Владова - съдии в "Гражданско отделение", Валентин Пушевски и Силвия Обрешкова - съдии в "Наказателно отделение". На учениците ще бъдат предоставени брошури с полезна информация за правата на малолетни и непълнолетни, както и за основните права и задължения на гражданите според Конституцията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Откриха мъртъв изчезналия журналист от Варна!
Изчезна известен журналист във Варна. Търсят го
Проблем: Положиха асфалт на мястото на смъртоносната катастрофа с...
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).