Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Над 120 творби от епохата на "Вулкан" излагат в галерия "Графит"
Автор: Пламена Николова 11:01 / 16.06.2021Коментари (0)1999
Над 120 творби живопис, графика, литография, дърворезба, керамика и скулптура от времето на емблематичната за Варна фабрика "Вулкан“ ще бъдат представени в галерия "Графит“ от 16 до 29 юни. Произведенията са от личната колекция на Ненко Чернев. Една част от творбите той е закупил, други са подаръци от авторите, с които го свързва приятелство и общи спомени от уникалното арт пространство "Вулкан“, което просъществува от 1978 до 2007 година.

"С изложбата "Академия Вулкан“ на първо място искам да изразя своята признателност към професор Стоимен Стоилов, който в онези години успя да създаде една "фабрика за изкуство“, отбелязва Ненко Чернев. "В началото той успя да издейства няколко ателиета – за себе си, Венци Антонов, Ванко Урумов... Те бяха първите във "Вулкан“. След това дойдоха Милко Божков, Жоро Лечев, Димитър Трайчев, Мария Зафиркова. След тях се появяваха и други, все по-млади. След 1990-а дойдоха най-младите артисти, голяма част от тях вече са известни – Весо Начев, Весо Костадинов и т.н.“, спомня си Ненко Чернев.

"Във времето така се случиха нещата, че след като изгоря ателието на Стоимен през 1991 г. си дадох сметка, че всичко е много преходно. Някои творби, които успях да взема и във времето да ги съхраня, той ми ги подари, заедно с други творби по-късно. Така аз малко по малко започнах да събирам произведения на авторите от "Вулкан“. От Олег Памуков най-вече съм си купувал неща, тъй като не са много скъпи, от други художници също, каквото съм могъл да взема, съм вземал. Повечето са подаръци. Имам доста творби от Александър Капричев и Николай Николов - двама автори, които бяха изоставени и неглижирани, а произведенията им бяха оставени буквално на произвола на съдбата. Имам страшно много работи на Венцеслав Антонов, на Борислав Кузманов, които са ми подарявани. Имам също от Светлин Ненов, който ми беше съсед по ателие. Събирал съм творбите бавно през годините, без да съм си давал сметка, че един момент ще дойде времето да ги покажа“, разказва Ненко Чернев.

Решава да ги покаже точно сега, до голяма степен емоционално. "Просто реших да го направя, след пандемията и обезверяването на хората... Не е нещо планирано специално, но реших, че е точният момент да изразя своето уважение и признателност към всички, с които "Вулкан“ ме свърза“, категоричен е Ненко Чернев и не крие, че е щастлив, че е попаднал в точното време на точното място. "Представяме експозицията в годината, в която галерия "Графит“ празнува своя 10-годишен юбилей. Без галерия "Графит“ тази изложба нямаше да се осъществи. Много ми се иска да се съберат художниците от "Вулкан“, голяма част за щастие са живи, и да си припомнят хубавото време. Там беше създадена една непринудена атмосфера на безкористно приятелство и взаимопомощ. Трябва човек да е живял там, за да може да го разбере. Ние не сме били заедно ден-два или месец, а години, и всеки ден беше изпълнен с емоции. Много ми се иска с тази изложба да припомним на обществеността във Варна, че имаше един феномен, наречен "Вулкан“, допълва Ненко Чернев.

Едно от най-големите му желания е скоро да стане факт и книгата за "Вулкан“. Вече е раздал бележници на някои от художниците, които сами да опишат своите спомени, тъй като по думите му голяма част от тях са "чешити“ и е трудно да ги събереш на едно място и да ги провокираш да говорят. Целта е книгата за "Вулкан“ да пресъздаде цялостния облик на това уникално арт пространство и да го предаде на поколенията.

На въпрос има ли нужда съвременната художествена общност във Варна от своя "Вулкан“, Ненко Чернев отговаря: "Хубаво би било, но дали ще стане, нямам представа... Трудна работа е... Иска се голяма обществена разгласа и подкрепа, както и да има един добър екип. Това, което беше тогава във "Вулкан“ трудно би могло да се повтори. Точната група хора се беше събрала в точното време на това място, за да създаде нещо много "яко“! Дано да се случи отново, но това вече зависи от младите... Изложбата за "Вулкан“ е лека препратка и към тях... Важно е също в града да има отношение към изкуството и към творците от всички поколения. Те да имат свое лоби...“.

Изложбата "Академия Вулкан“ е повод да се съберем и да си спомним, отбелязва Ненко Чернев. "Целта ми не е да смайвам като показвам велики или награждавани творби. Напротив... Работите, които показвам в изложбата за "Вулкан“ са много изстрадали във времето, голяма част от тях са експериментални и свидетелство са за нов почерк на авторите, белязал развитието им като творци. Изложбата всъщност е озаглавена "Академия Вулкан“, защото не всички във "Вулкан“ имахме академично образование, но престоят там, творческият контакт помежди ни, ни направи академици“, казва още той.

Изложбата "Академия Вулкан“ в галерия "Графит“ ще бъде открита тази вечер – 16 юни, от 18:30 часа.

В експозицията може да се видят творби на над 60 художници: Агоп Гемджиян, Александър Капричев, Анастас Славов, Ангел Ангелов, Андрей Андреев, Ангел Златев, Атанас Ананиев, Будьони Арков, Борислав Кузманов, Боян Янев, Боян Боев, Валентин Нейков, Валентин Русев, Валентин Петров, Валентин Якимов, Ванко Урумов, Ваня Андреева, Васко Василев, Венелин Иванов, Венцеслав Антонов, Веселин Начев, Веселин Костадинов, Веселин Марков, Владимир Иванов, Володя Вълчев, Георги Йорданов, Георги Лечев, Деян Веков, Димитър Борисов, Димитър Дафинов, Димитър Трайчев, Емануил Попгенчев, Иван Ковачев, Иван Обретенов, Ирена Нейкова, Кирил Янев, Лора Маринова, Мария Зафиркова, Мария Шишкова, Милко Божков, Ненко Чернев, Николай Николов, Николай Тодоров, Олег Памуков, Панайотис Гуджимидис, Панайот Минев, Петко Петков – Ломски, Петко Петков, Петър Тодоров, Петьо Маринов, Петър Костадинов, Радослав Радославов, Росен Германов, Румен Колев, Руслан Нанев, Светлин Ненов, Снежина Попгенчева, Станко Станков, Стоимен Стоилов, Стойчо Никифоров, Тодор Тачев, Христо Богданов, Цветана Векова, Явор Цанев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: