Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Над 1200 декара нови гори ще се появят на територията на СИДП
Автор: Пламена Николова 13:37 / 27.10.2020Коментари (0)987
©
Повече от 1210 декара нови гори ще се появят на територията на СИДП в периода 2020-2023 година. 504 дка ще бъдат залесени в ДГС-Омуртаг, където големи масиви от иглолистни дървета бяха унищожени от корояди. В шуменското и новопазарското стопанство новите гори ще са 197 дка, а в ДЛС-Тервел и ДГС-Генерал Тошево – 245 декара. Още 265 дка ще бъдат залесени в териториалния обхват на ДГС-Варна и ДЛС-Балчик.  

Предвидено е дейностите да се изпълняват на територията на 10 общини, попадащи в 4 области: област Варна – общините Аврен и Варна; област Добрич – общините Балчик, Каварна, Шабла, Ген. Тошево,  Тервел; област Търговище – община Омуртаг; област Шумен – общините  Каспичан и Шумен.

Целта на проекта е възстановяване на гори пострадали от болести и вредители чрез извършване на залесителни дейности, включващи почистване на площите, почвоподготовка и залесяване на обща площ от 1210 дка. Ще бъдат залесени 739 822 броя фиданки и 1 024 кг церов жълъд. Навременното възстановяване на пострадалите гори ще има благоприятно въздействие върху почвите, водите, въздуха и биоразнообразието, както и за опазване на околната среда. Освен икономическия ефект, възстановените гори постигат и много по-значим екологичен ефект, като допринасят за борбата с промените в климата и увеличават поглъщането на въглерода.

Средствата за мащабното залесяване, в размер на един милион лева са по Проект "Възстановяване на щети по гори пострадали от катастрофични събития, болести и вредители в района на ДГС-Омуртаг, ДГС-Шумен,  ДГС-Нови пазар, ДГС-Варна, ДГС-Генерал Тошево, ДЛС-Балчик и ДЛС-Тервел при СИДП, финансиран със средства по ОП Програма за развитие на селските райони в периода 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, съгласно подписан договор между СИДП ДП гр. Шумен и Държавен фонд "Земеделие“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: