Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Над 150 варненски семейства са потърпевши от нарушения при реституцията на земи
Автор: Пламена Николова 14:24 / 08.10.2018Коментари (0)6726
© Varna24.bg
Над 150 семейства във "Владиславово" са потърпевши от нарушения при реституцията на земи. Това твърди за Varna24.bg Цветана Янчева, регионален координатор на независимо дружество за правата на човека. Ето какво сподели тя за медията ни:

"По силата на тези свои ангажименти познавам практиката на съдилищата из основи и освен, че имам лични проблеми със съдебната система от 2002 г. се занимавам с т.нар. възстановяване на собствеността върху земеделските земи и по-конкретно защита на т.нар. параграфски владелци. 

Според практиката, която аз съм установила, се връщат земите на мними реститути. Тази практика уврежда интереса на параграфските владелци. Конкретно съм се занимавала със землище "Владиславово". То обхваща около 10 000 декара. От тях са възстановени неправомерно близо 2000 декара. Какво ми дава основание да го твърдя? В Държавен архив Варна съм открила изпълнително дело, водено близо десет години срещу селяни от бившото село "Владиславово", сега район на Варна. То е населено в началото на 20-ти век само от бежанци. Държавата, онази многострадална майчица България, в ония години, когато от пепелищата е принудена да изплува, след близо не пет, а 8 века робства, е положила неимоверни усилия да се погрижи за тия свои деца-бежанци, като ги е оземлявала и отпускала преференциални заеми, за да ги устрои. И по този начин са устроени над 100 семейства във "Владиславово", но те приемат това като някакво подаяние. Държавата с указ на царя, по-късно е поставила и някакви условия за това оземляване и е трябвало тези хора да плащат някакви вноски. И всичките тези над 100 човека са осъдени да възвърнат заграбените земи. Обаче идва 9 септември, правят се ТКЗС-тата, обобществяване на земите, и по силата на местна разпоредба, всички, които искат да влязат в това ТКЗС правят някакъв опис-декларация на това, което внасят.

Тук хора, които са обработвали тия земи, неправомерно, въпреки че са били осъдени преди 9 септември, от държавата и общината, да си върнат земите, за които не са се издължили, ги вписват като свои и ги внасят в ТКЗС-то. Една слабост на закона допуска да се признаят тези опис-декларации като документ за собственост. И въз основа на това става възстановяване на земи на хора, които реално нямат документи за собственост от своите предци. Така това изпълнително дело завършва с над 1750 декара възвърнати по списък на хората земи. 

Поземлена комисия начело с вещи лица, доказват, че тези декларации доказват право на собственост и им признават. Те влизат обаче в пререкание с т.нар. параграфски владелци по силата също на държавни документи. От 60-те години насам държавата е раздавала чрез съответните предприятия и общини по 600 квадрата на хора от селата и малоимотни, за самозадоволяване. Раздавани са пусти земи. Когато влезе в сила закона за възстановяване на земите реститутите се възползваха, влязоха в спорове и параграфските владелци бяха изгонени, при все че много то тях си бяха платили земите. Освен, че със свои средства са ги облагородили, направили дворове и т.н, са ги и платили и въпреки това не можаха да получат тези земи.

Затова всичко това подлежи на едно много сериозна проверка, защото са пострадали само във "Владиславово" над 150 семейства, прогонени. Много измряха, разболяха се, някои останаха на улицата. В същото време двойнствено се прилага закона, имам хора, отправили към мен жалби като реституирани собственици, които не могат да си върнат по 6 декара, а други са си получили над 100 декара земи вече със статут на селищно образование. Знаете вече цените са от 30 до 130 евро на кв. м. Сезирана е прокуратурата и от мен и от засегнатите хора", обясни Цветана Янчева.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: